Egzotikus oldalas

2017-06-09

sponsored links












Egyszerûen elkészíthetõ, különleges húsétel, tele egzotikus ízekkel. Diszkréten csípõs, kissé pikáns, puhán omlós, kellõen szaftos, szinte elolvadnak a falatok az ember szájában. Bár az oldalas a zsírosabb húsfélék közé tartozik, amit nem kedvel mindenki és diétás falatnak sem mondható, de szárazabb húsból nem lehet ugyanezt az eredményt elérni. Nagyon szeretek kísérletezni az ízletes, ragacsos pácokkal, van benne számomra valami megnyugtató, ahogy kevergetem, kóstolgatom, teszek hozzá még egy ki ezt, egy kis azt, meg amazt és a végére kialakul egy tökéletes, izgalmas ízvilág. Én legalább egy éjszakát hagyom pácolódni a húsokat, hogy jól át tudja járni a pác aromája õket. Másnap sütõtálba, de legújabban inkább sütõzacskóba pakolom az ízes darabkákat, a többi már a sütõ dolga. Grillen is el lehet készíteni, de akkor pácolás elõtt puhára meg kell fõzni az oldalast. Kicsit nemzetközi lett a végeredmény, mert amerikai káposztasalátát és magyar petrezselymes burgonyát kínáltam az ázsiai ihletésû húshoz, de minket ez egyáltalán nem zavart, mert remek összhangban voltak ízek.  

Egzotikus oldalas 

Hozzávalók:
4 személyre

  • 1-1,5 kg sertésoldalas
pác:
  • 5 ek ketchup
  • 4 ek szójaszósz
  • 4 ek balzsamecet
  • 3-4 tk chiliszósz / Erõs Pista  (vagy ízlés szerint)
  • 3 ek méz vagy nádcukor
  • 2 tk mustár
  • 4-5 g zúzott fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • frissen õrölt bors

coleslaw saláta:

  • 1 kisebb fejes káposzta (50-60 dkg)
  • 2 közepes sárgarépa (15-20 dkg)
öntet:
  • 3-4 dl házi majonéz
  • 1 ek fehérborecet
  • 3-4 ek tejszín
  • 2 tk porcukor
  • fehér bors

Elkészítése:

  1. Az oldalast megmossuk, megszárítjuk, kisebb darabokra vágjuk, lezárható edénybe tesszük.
  2. A fenti hozzávalókból elkészítjük a pácot, ráöntjük a húsra, alaposan összeforgatjuk vele, másnapig a hûtõbe tesszük.
  3. A bepácolt oldalast sütõedénybe rakjuk, 180-200°C-os sütõben fóliával letakarva puhulásig sütjük, majd a fóliát levéve, tüzet mérsékelve, a szaftjával idõnként meglocsolva, szép pirosra sütjük. 
  4. A coleslaw salátához a káposztát vékony laskákra, majd kisebb kockákra vágjuk, hozzáreszeljük a megtisztított sárgarépát, rálocsoljuk az öntetet, hûtõben legalább 1 óra hosszat érleljük, de másnap még finomabb.
  5. A sült oldalast héjában fõtt sós, petrezselymes burgonyával és a salátával kínáljuk.







Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/06/egz...

sponsored links

Keres?s