Együnk csírákat egészségünk érdekében!

2011-12-07

sponsored links


A téli idõszakban különféle házi praktikákkal igyekszem védeni az egészségünket. Ezek közül egyik a csíráztatás. A csírák  kedvezõ élettani hatását az adja, hogy a csírákban koncentráltan és könnyen emészthetõ formában vannak jelen a létfontosságú fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, antioxidánsok, stb., nem folytatom a sort, nem tudományos értekezést írok. De az eddig említettekbõl is láthatjuk, hogy a csírákban élet van, élõ tápláléknak is nevezik. Fontos még kiemelni a lúgosító hatásukat. Mivel kalóriaszegények, fogyókúrázók is hatékonyan alkalmazhatják. Az eddig leírtakat tudományosan is igazolták már, és akit bõvebben érdekel, rengeteg egészséggel, reform élelmezéssel foglalkozó internetes oldalon olvashat róla.
Maga a csíráztatás nem nagy kunszt, de azért oda kell figyelni bizonyos dolgokra.
Lehet befõttes üvegben, vagy akár tányérban is csíráztatni, én azonban vettem erre a célra gyártott edényt.
Lyukacsos kialakítású az alja, így könnyen lefolyik a magokról a víz, megelõzve a penészedést.
Vegyszermentes magvakat szabad csak használni, én magam termelem, vagy  reformboltban veszem.
Nagyon sok féle magot lehet csíráztatni: búza, borsó, lenmag, mustármag, napraforgó, retek, lóhere, vöröskáposzta, csicseriborsó, bab, lencse, stb.,
A csíráztatás menete.: Elõször alaposan megmossuk a magvakat majd beáztatjuk néhány órára. A kisebb magvaknak 4-6 óra elegendõ, lencsét vagy búzát (általában a hüvelyeseket és gabonaféléket) egy éjszakára. Boltban vásárolt magvaknál a csomagolásra rá van írva az áztatási idõ és maga csíráztatás egész menete.
Az áztatóvíz leöntése után megfelelõ helyre tesszük a csírázóedényt. A hõmérséklet 18-20 fok legyen. Sötét helyen is ...

Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2011/12/egyun...

sponsored links

Keres?s