Együnk csalánt!

2014-05-01

sponsored links

Ez egy igazi hó végi étel :) Bár most már, ugye, hó eleje van, de ezt néhány napja készítettem.

Elõször erdélyi receptek közt találtam csalánleves ? receptet, már akkor nagyon izgalmasnak találtam. És persze nekünk se kell messzire menni csalánért, csak kimentem a kertbe. Egyúttal ki is irtottam az egész állományt, a nagy részét teának tettem ki száradni, viszont a zsengébb levelekbõl megfõztem a következõ finomságot. Mert tényleg nagyon különleges lett az íze, kenyérkockákkal fogyasztottuk.

Csalánleves

DSC_2433s

Hozzávalók 4 fõre:

1 l zsenge csalánlevél (szár nélkül)

1,2 l zöldségleves

10 dkg füstölt kolozsvári szalonna

2 gerezd fokhagyma

2 ek olaj

1 dl tejföl

1 tojás

2 ek szárított búzacsíra (elhagyható)

Só, bors

10 csepp citromlé

2 szelet toast kenyér



A csalánt megmossuk, lecsepegtetjük, durvára vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk, az olajon megpirítjuk. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a levessel. Beleszórjuk a csalánleveleket, kicsit megsózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a búzacsírát. Addig fõzzük, míg a levelek megpuhulnak. A tejfölt simára keverjük a tojással és egy csipet sóval. Hõkiegyenlítést végzünk, vagyis elõször egy-két merõkanál levessel keverjük össze a tejfölös keveréket, végül belekeverjük a levesbe. Alacsony lángon kevergetjük egy darabig, majd belecsepegtetjük a citromlét. Ismét megkóstoljuk, utánaízesítjük, ha kell.

A szeletelt kenyeret összekockázzuk, száraz serpenyõben ropogósra sütjük. A leveshez kínáljuk.



Hasonló bejegyzések:





Egy tényleg fogyókúrás étel



Változatok egy formára



Egy tányér ? két saláta


DSC_4436s
Még egy ünnepi étel




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s