Egyszerûen nyûgözz le mindenkit?
sponsored links
Ez egy egyszerû, ízletes és laktató egytálétel, mindazoknak, akik imádják a tésztás ételeket, és szívesen kísérleteznek a konyhába. A csalódás kizárva!? egyszerûen nem lehet elmenni mellette? ezt bizony, el kell készítened?
Laskagombás-tejszínes makaróni tészta
Hozzávalók:
Tésztához:
2 l víz
2 ek olaj
1 tk só
250 g száraz ?Barilla? makaróni vagy penne tészta
Tejszínes-gombás szószhoz:
500 g laska gomba
20 g vaj
3-4 gerezd fokhagyma
só himalája ? ízlés szerint
? mk öt bors fûszer vagy õrölt fekete bors
? mk kakukkfû
1 dl fehérbor
250 ml tejszín
1 csokor petrezselyem
1 tk tápióka keményítõ ? vagy liszt
5 dkg cheddar sajt
Elkészítés:
A laskagombát alaposan megmossuk és csíkokra vágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
A vizet feltesszük fõzni a sóval és az olajjal, majd a nagyon forrásban lévõ, lobogó vízbe dobjuk a tésztát. Dobozon lévõ utasítás alapján 8 perc (Barilla) a fõzés idõ, ezt követõen, a tésztát leszûrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsurgatjuk. ? én a tésztát kb. 3-4 percig fõzõm, utána lekapcsolom a hõt alatta, és fedõ alatt még a vízben gõzöltetem, az elért 8 percig, de van úgy, hogy kevesebb kell, persze közben megkóstolva, hogy ?al dente? legyen a tészta, olyan ropogós, harapható, vagyis ne legyen túlfõzve. -
Közben a vajat felhevítjük egy serpenyõben, és rádobjuk, a fokhagymát kb. egy percig vagy kevesebb ideig pirítjuk, vigyázva meg ne égjen, és rátesszük a laskagombát. A gombát kissé megpirítjuk, majd fûszerezzük, és felöntjük a borral, és tovább pároljuk. Ha már kezd elfõni a bor, akkor kétszerre fokozatosan felöntjük tejszínnel. Ha megpuhult a gomba, akkor egy tk tápióka keményítõt szórunk rá, elkeverjük és még egy percig fõzzük, majd lekapcsoljuk a hõt alatta.
Tányérra halmozzuk a tésztát, megcsurgatjuk a gombás szósszal. Megszórjuk reszelt cheddar sajttal és petrezselyemmel.
*Tipp: Ráboríthatjuk a tésztát a gombás szószra, és lassú tûzön összeforgatjuk. Miután a szósszal összekevertük a tésztát, azonnal tálaljuk az ételt, mert a tészta megszívja magát a tejszínnel, és ekkor az étel élvezeti értéke jelentõsen csökken.
Jó étvágyat!
Klarissza
Laskagombás-tejszínes makaróni tészta
Hozzávalók:
Tésztához:
2 l víz
2 ek olaj
1 tk só
250 g száraz ?Barilla? makaróni vagy penne tészta
Tejszínes-gombás szószhoz:
500 g laska gomba
20 g vaj
3-4 gerezd fokhagyma
só himalája ? ízlés szerint
? mk öt bors fûszer vagy õrölt fekete bors
? mk kakukkfû
1 dl fehérbor
250 ml tejszín
1 csokor petrezselyem
1 tk tápióka keményítõ ? vagy liszt
5 dkg cheddar sajt
Elkészítés:
A laskagombát alaposan megmossuk és csíkokra vágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
A vizet feltesszük fõzni a sóval és az olajjal, majd a nagyon forrásban lévõ, lobogó vízbe dobjuk a tésztát. Dobozon lévõ utasítás alapján 8 perc (Barilla) a fõzés idõ, ezt követõen, a tésztát leszûrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsurgatjuk. ? én a tésztát kb. 3-4 percig fõzõm, utána lekapcsolom a hõt alatta, és fedõ alatt még a vízben gõzöltetem, az elért 8 percig, de van úgy, hogy kevesebb kell, persze közben megkóstolva, hogy ?al dente? legyen a tészta, olyan ropogós, harapható, vagyis ne legyen túlfõzve. -
Közben a vajat felhevítjük egy serpenyõben, és rádobjuk, a fokhagymát kb. egy percig vagy kevesebb ideig pirítjuk, vigyázva meg ne égjen, és rátesszük a laskagombát. A gombát kissé megpirítjuk, majd fûszerezzük, és felöntjük a borral, és tovább pároljuk. Ha már kezd elfõni a bor, akkor kétszerre fokozatosan felöntjük tejszínnel. Ha megpuhult a gomba, akkor egy tk tápióka keményítõt szórunk rá, elkeverjük és még egy percig fõzzük, majd lekapcsoljuk a hõt alatta.
Tányérra halmozzuk a tésztát, megcsurgatjuk a gombás szósszal. Megszórjuk reszelt cheddar sajttal és petrezselyemmel.
*Tipp: Ráboríthatjuk a tésztát a gombás szószra, és lassú tûzön összeforgatjuk. Miután a szósszal összekevertük a tésztát, azonnal tálaljuk az ételt, mert a tészta megszívja magát a tejszínnel, és ekkor az étel élvezeti értéke jelentõsen csökken.
Jó étvágyat!
Klarissza