Egyszerûen csak: sült alma
sponsored links
A Komoly Tanácsok Boltjában föl-alá sétál a boltos, Doktor Sétamárta. Jönnek a vevõk, kérdezik tõle, mondja meg, Doktor Sétamárta, hagyma vagy alma, titokban vagy tudottan, ébren vagy álomban, piros vagy fekete, ajtó vagy ablak, nyitni vagy csukni, foggal vagy körömmel, vajjal vagy mézzel, elõbb vagy utóbb, ölelni vagy csókolni, életre vagy halálra. Sétál föl-alá Doktor Sétamárta, lehet, hogy hagyma, lehet, hogy alma, lehet titokban, lehet tudottan, lehet, hogy ébren, lehet, hogy álomban, lehet, hogy piros, lehet, hogy fekete, lehet az ajtó, lehet az ablak, lehet, hogy nyitni, lehet, hogy csukni, lehet foggal, lehet körömmel, lehet, hogy vajjal, lehet, hogy mézzel, lehet, hogy elõbb, lehet, hogy utóbb, lehet ölelni, lehet csókolni, lehet, hogy életre, lehet, hogy halálra, menjenek haza szépen.
(Mosonyi Aliz: Boltosmesék)
Most van az az idõszak, amikor már semmi sincs és még semmi sincs a piacokon. Úgy értem friss zõd, gyümölcs. Pedig már nagyon kívánom. A salátát, újhagymát. Retket, miegymást.
Ez az almaköret mostanában többször is asztalra került. Mert alma van. És az alma finom. Fõleg így.
Nagyon egyszerû.
Hozzávalók 2 fõre (ha csak ezt esszük köretként):
5 nagy vagy 6 kisebb alma,
1 késhegynyi só,
1 evõkanál nádcukor (nem a sötétbarna, hanem a világosabb) vagy 1 evõkanál méz,
2 dkg vaj,
0,5 dl fehérbor vagy rozébor vagy pezsgõ (lehet édes is, muskotályossal meg isteni),
fûszerek tetszés szerint: õrölt fahéj, kardamommag, csillagánizs, szegfûszeg, vanília, citromhéj vagy narancshéj.
(Lehet csatnisabbra is készíteni, vagyis akár csili, hagyma is mehet hozzá, vagy szokatlanabb fûszerek, mint pl. a babérlevél, szegfûbors, stb...)
Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk le nagy darabokban a magházról. Vajat olvasszunk fel egy serpenyõben, dobjuk bele az almadarabokat, ízesítsük cukorral vagy mézzel és tetszés szerint fûszerekkel. Öntsük alá a bort is és nagy lángon süssük, többször rázogatva, megforgatva az almadarabokat. Egészen addig süssük, míg a bor elfõ alóla, és a cukor vagy méz kissé karamellizálódik. És már készen is van.
Nem több, mint körülbelül 10 perc. Tényleg nagy lángon csináljuk, hogy az alma ne fõjön szét.
Ehetjük csak köretként is. Vagy kiegészítõ köretként. Kitûnõen illik sertéshúshoz, szárnyasokhoz. De pazar lehet akár egy zöldséges piláf mellé is. Ha turmixgépbe tesszük (ha túl sûrû lenne, kevés vízzel higítható), remek almaszószt kapunk végeredményül. Ha pedig nem köretként fogyasztjuk, használható sütikbe, sütikhez is. Tehetjük palacsintába (akár a tésztájába is, csak akkor kissé daraboljuk fel), stb... De akár levest is varázsolhatunk belõle, akár melegen fogyasztva, akár behûtött gyümölcslevesként tálalva õtet.
Jó étvágyat hozzá! :)