Egyszerû zöldborsófõzelék sajtos kolbásszal
sponsored links
Sajnos nem sok jó minõségû kolbászt lehet venni, ez a sajtos azonban messze jobb a többinél. Mégha disznóból is készül, néha megveszem, ha gyorsan valami húsosat akarok készíteni. A cukorborsó hüvelyét most elõször tettem bele a fõzelékbe, volt aki díjazta a családban, és volt aki nem annyira. Megnyugtattam a "békétlenkedõt", hogy ilyen évente kb. egyszer készülhet, és még akkor sem muszáj megenni. :) Ez az étel még nem a kerti borsóból készült, mert az éppen most szemedzik (a lányok rendesen rájárnak a kertben), de a hüvelyes fajta benne már a kertbõl való. Akkor még annyira fiatal volt, hogy puhára párolódott.
Egyszerû zöldborsófõzelék sajtos kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg fejtett cukorborsó, 1-2 marék cukorborsóhüvely (elhagyható), 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg (sajtos) kolbász, só, bors, olaj.
Elkészítése: Az újhagymát megmossuk, felaprítjuk (zöldjével együtt), és 4-5 evõkanál olajon megdinszteljük. Rádobjuk a borsóhüvelyeket, elkeverjük, majd kevés vizet öntve alá félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szemes borsót, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen, hogy nem lepi teljesen el, enyhén megsózzuk, és addig fõzzük, amíg minden meg nem puhul. (Vigyázat, a friss szemes cukorborsónak 4-5 perc is elég.) Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt, elkeverjük, és jól kiforraljuk. Végül beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet, borssal ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk. Friss kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés: Mivel sûrítés nélküli étel, kell ez a mennyiségû borsó, hiába tûnik esetleg soknak.
Egyszerû zöldborsófõzelék sajtos kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg fejtett cukorborsó, 1-2 marék cukorborsóhüvely (elhagyható), 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg (sajtos) kolbász, só, bors, olaj.
Elkészítése: Az újhagymát megmossuk, felaprítjuk (zöldjével együtt), és 4-5 evõkanál olajon megdinszteljük. Rádobjuk a borsóhüvelyeket, elkeverjük, majd kevés vizet öntve alá félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szemes borsót, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen, hogy nem lepi teljesen el, enyhén megsózzuk, és addig fõzzük, amíg minden meg nem puhul. (Vigyázat, a friss szemes cukorborsónak 4-5 perc is elég.) Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt, elkeverjük, és jól kiforraljuk. Végül beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet, borssal ízesítjük, és ha szükséges, utánasózunk. Friss kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés: Mivel sûrítés nélküli étel, kell ez a mennyiségû borsó, hiába tûnik esetleg soknak.