Egyszerû tárkonyos bableves - ahogyan én készítem
sponsored links
Bablevest mindenki fõz, hiszen a bab legalább annyira változatosan elkészíthetõ, mint a krumpli. Fõleg ilyenkor télen gyakran fõzök babot, mindig másként: van, hogy alaposan bezöldségelem, de olyan is van, hogy alig teszek bele egyéb zöldséget a babon kívül. Fûszerezni is többféleképpen szoktam, van, hogy babérlevéllel ízesítem, máskor meg tárkonnyal, a tavaszi salátás bablevest pedig kaporral. Van, hogy csak simán hús nélkül készítem, de olyan is van, hogy hússal, sõt, annak függvényében, hogy éppen milyen hússal, megint sokszorozódik a változatok száma. Nem is értem, mostanig, miért csak egyféle változatot blogoltam be, a salátás-kaprosat. Na, de sebaj, hosszú még a tél, és minden bizonnyal fogok még bablevest fõzni, azt majd másként készítem. A képen látható leves egy végtelenül egyszerû változat, és azért ilyen készült belõle, mert a piacon sikerült szép, nagyszemû fehér babot vásárolni és szép, füstölt csülköt. Itt mondanám el, hogy bablevesnek van egy olyan érdekes tulajdonsága is, hogy minél nagyobb mennyiségben fõ, annál jobb ízû lesz. Érdemes tehát nagyobb mennyiséget fõzni egyszerre, hiszen jól bírja a fagyasztást is.
Hozzávalók: 50 dkg fehér bab, 40-50 dkg füstölt sertéscsülök, 1 fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 evõkanálnyi ...