Egyszerû tejes kifli
sponsored links
Mostanában, ezeket a finom, tejes kifliket sütöm Atinak reggelire és tízóraira, mert most ez a kedvence. Holnap is ebbõl készül a szendvicse tízóraira.
Mivel, nemigen vásárolunk pékárut, próbálok mindenfélét itthon ?gyártani? ami azért nagyon jó, mert tudom, hogy mibõl készül és sokkal nagyobb becsben tartja a család, mivel én készítem, ezért egy morzsája sem mehet veszendõbe sem kenyérnek, sem kiflinek.
Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettõl miután megsülnek, rétegesen letekerhetõ, amolyan ?rongyos? lesz a kifli. De enélkül is tökéletes a végeredmény.
Tejes kifli
Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg kenyérliszt (BL 80)
1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
1 csomag szárított élesztõ, vagy 2,5 dkg friss
1,5 dl tej
2 dl víz
1,5 teáskanál só
2 teáskanál cukor
0,5 dl olaj
Elkészítés:
Ha kenyérsütõ géppel dolgozunk, akkor az alábbi sorrendben készítsük az üstbe az alapanyagokat: olaj ? tej és víz ? só és cukor, ? liszt és aszkorbinsav, ? élesztõ. A friss élesztõt is, csak egyszerûen rámorzsoljuk a liszt tetejére.
Ha kézzel dolgozunk:
Az élesztõt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztõvel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztõt és úgy dolgozunk vele.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele az aszkorbinsavat, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.
Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk.
Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, 8 egyenlõ részre osztjuk és mindegyik részbõl kis golyókat formázunk, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.
Tejes kifli
Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.
Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20 percig kelesztjük.
Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és elõmelegített sütõben, 200 fokon 25-30 perc alatt, szép barnára sütjük õket, majd rácson hagyjuk kihûlni.
A sütõ aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gõz képzõdjön a sütõben, amitõl a kiflik szép, magasra nõnek.
Tejes kifli
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Csokis-narancsos kiflik
Marcipánnal töltött, szilvalekváros kiflik
Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Puha, vajas kifli
Egyszerû sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló
Mivel, nemigen vásárolunk pékárut, próbálok mindenfélét itthon ?gyártani? ami azért nagyon jó, mert tudom, hogy mibõl készül és sokkal nagyobb becsben tartja a család, mivel én készítem, ezért egy morzsája sem mehet veszendõbe sem kenyérnek, sem kiflinek.
Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettõl miután megsülnek, rétegesen letekerhetõ, amolyan ?rongyos? lesz a kifli. De enélkül is tökéletes a végeredmény.
Tejes kifli
Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg kenyérliszt (BL 80)
1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
1 csomag szárított élesztõ, vagy 2,5 dkg friss
1,5 dl tej
2 dl víz
1,5 teáskanál só
2 teáskanál cukor
0,5 dl olaj
Elkészítés:
Ha kenyérsütõ géppel dolgozunk, akkor az alábbi sorrendben készítsük az üstbe az alapanyagokat: olaj ? tej és víz ? só és cukor, ? liszt és aszkorbinsav, ? élesztõ. A friss élesztõt is, csak egyszerûen rámorzsoljuk a liszt tetejére.
Ha kézzel dolgozunk:
Az élesztõt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztõvel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztõt és úgy dolgozunk vele.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele az aszkorbinsavat, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.
Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk.
Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30 percig kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, 8 egyenlõ részre osztjuk és mindegyik részbõl kis golyókat formázunk, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.
Tejes kifli
Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.
Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20 percig kelesztjük.
Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és elõmelegített sütõben, 200 fokon 25-30 perc alatt, szép barnára sütjük õket, majd rácson hagyjuk kihûlni.
A sütõ aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gõz képzõdjön a sütõben, amitõl a kiflik szép, magasra nõnek.
Tejes kifli
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Csokis-narancsos kiflik
Marcipánnal töltött, szilvalekváros kiflik
Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Puha, vajas kifli
Egyszerû sajtos csiga + farsangi élménybeszámoló