Egyszerû szederdzsem
sponsored links
Idén annyi fekete szeder termett a kertünkben, mint talán eddig még sohasem. Csak úgy roskadoztak az ágak, sõt folyamatosan érnek be az óriási fekete szemek. Nem is volt kérdés, hogy egy részébõl készítünk egy kis dzsemet. Abban egyetértettünk, hogy mindenképpen mag nélküli finomságot szeretnénk, ezért passzíroztuk át. Az elõírt cukor mennyiség csupán töredékét adtuk hozzá, mert olyan érett és édes volt a gyümölcs, hogy így is nagyon finom lett a végeredmény.
Hozzávalók 7 kisebb üveghez:
*3 kg fekete szeder
*3 tasak 3:1 Dzsemfix
*50 dkg cukor
A szedret folyó víz alatt szûrõtálban alaposan átmossuk és lecsepegtetjük.
Egy tálban közepes lángon elkezdjük fõzni, közben egy fakanállal összetörjük, jól átnyomkodjuk.
Egy sûrû szûrõn átpasszírozzuk, a felesleges magokat eltávolítjuk.
A visszamaradt levet felforraljuk. A cukrot elkeverjük a zselésítõvel, majd a lébe szórjuk, közben folyamatosan kevergetjük.
Hagyjuk 3-4 percig forrni. Elõre kimosott, fertõtlenített üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.