Egyszerû káposztás pogácsa
sponsored links
Káposztás pogácsa |
A minapi káposztás cvekedlibõl maradt ki pirított káposzta. Ezt egy gyors pogácsában hasznosítottam. Nem volt kenegetés, hajtogatás, simán belegyúrtam a tésztájába. Sõt, épp tejfölöm se volt itthon, - próba cseresznye ? - teljesen tejjel készítettem.
Hozzávalók:
60 deka liszt (nálam durumliszt)
2 deci tej
2,5 deka friss élesztõ
1 csapott kanál só (nálam himalája só)
1 teáskanál õrölt bors
1 teáskanál cukor
10 deka zsír (nálam mangalica zsír)
20 deka pirított káposzta(sós, borsos)
1+ 1 tojás
Az élesztõt cukros tejben felfuttattam. A lisztbe szárazon beleadtam a sót, borsot, elmorzsoltam a zsírral, majd 1 tojással és az élesztõs tejjel meggyúrtam a tésztát. Ha szükséges, még kis tejet tehetünk bele. A tésztát letakarva meleg helyen megkelesztettem. Mikor megkelt, mégegyszer jól átgyúrtam. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét késsel kockásra bevagdostam, pogácsaszaggatóval kiszaggattam, zsírozott-lisztezett tepsibe egymástól kis távolságra sorba raktam õket, és letakarva fél órát pihentettem. Ezután felvert tojással lekentem a tetejüket, és 200 fokra elõmelegített sütõben 25 perc alatt készre sütöttem.
Melegen nagyon finom volt! ? Miután kihûlt (néhány óra múlva) már eléggé megkeményedett, (bár Ari barátnõmnek így is nagyon ízlett) azt gondolom, hogy a tejföl hiányzott a tésztájából. A legjobb pogácsák szerintem tejföllel készülnek. Most megtapasztaltam, hogy lehet anélkül is jó pogácsát sütni, de azt együk meg frissiben!