Egyszerû gluténmentes piskóta
sponsored links
Egyre több ismerõsömrõl derül ki, hogy érzékeny a gluténra , egyszerûen a szervezetük nem tudja befogadni.
Így ha jönnek , vagy megyünk hozzájuk és vinni szeretnék valamit , utána kellett járnom néhány dolognak.
Vannak olyanok akik ehetik a "tartalmazhat glutént" összetevõjû élelmiszereket, de a drasztikusabb változatnál minden eszközt , hozzávalót jól meg kell válogatnunk. Ezért ha valaki ilyen sütit szeretne sütni lisztérzékeny embernek, jobb ha rákérdez mennyire drasztikus nála az allergia és milyen alapanyagokat szokott használni, fogyasztani.
Elõször is hogy biztosan elkerüljük az allergia elõidézését teljesen új edényeket, tálakat, evõeszközöket... kell használnunk, amelyeket jobb ha külön tárolunk, és külön mosunk is el.
Ezek után jöhet a recept. Ezeregyféle variációt találtam. Ebbõl is abból is szemezgettem, meg saját tapasztalataimból tanulva próbára készült ez a recept. Annyira jól sikerült , hogy megérdemli a nagy nyilvánosságot :) A lényeg az volt , hogy ugyanolyan legyen mint a lisztes társa és nem mellesleg ne kelljen használni a drága lisztkeverékeket.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához( 4 tojásos piskóta):
4 db nagy házi tojás
5 ek kristálycukor
4 ek rizsliszt
1 ek burgonyakeményítõ
1 ek étolaj
csipet só
A tojások fehérjét elkezdjük felverni, félúton hozzáteszünk 3 ek cukrot és a sót , majd kemény habbá verjük. Bátrabbak a fejük fölé tarthatják a tálat :), ha nem esik a fejükre akkor jó :).
Ezután a maradék cukorral és az olajjal kihabosítjuk a sárgáját is. Ebbe a habba tesszük a fehérjét, amit óvatosan a robotgép nélkül összekeverünk. Ez történhet a habverõnk lapátjával, vagy egy kanállal ... Végül egyenként belekutyuljuk a lisztet és a keményítõt, vigyázva nehogy összeessen. Alufóliával bélelt tepsibe simítjuk.Én csak az aljára szoktam tenni, az oldaláról le szokott válni. 180-190 fokra elõmelegített sütõbe tesszük, kb 30-40 percig sütjük.
Nagyon jó állagú, puha, nem morzsálódós tésztát kapunk.