Egyszerû, de nagyszerû gesztenyés süti
sponsored links
Ez a sütemény a gesztenye rajongó férjemnek készült neve napja alkalmából. Kicsit furcsálltam az összetételt, de gondoltam, hogy próba cseresznye. Mikor betettem a sütõbe, bizony erõs kétségeim voltak afelõl, hogy olyan lesz-e a végeredmény, amilyennek a kép alapján kellene kinéznie. Ugyanis kép alapján kerestem receptet és végül az NLC-n találtam, bár a csokimázt lecseréltem a saját bevált verziómra.
A gesztenyés tészta hozzávalói:
50 dkg mélyhûtött gesztenyemassza
6 dkg vaj
2 nagyobb tojás
1 ek. kukoricaliszt
1tk. sütõpor
A máz:
15 dkg, legalább 40%-os csokoládé
1,5 dl tejszín
1,5 tk. méz
kevés reszelt tonkabab
+kakaóbab töret az íz fokozása, a kellemes roppanósság és a csini külsõ érdekében ;)
Elkészítés:
A sütõt melegítsük elõ 150°C-ra.
A gesztenyemasszát elõzõ este vegyük ki a mélyhûtõbõl, hogy fölengedjen. Másnap a puha vajjal alaposan dolgozzuk össze, botturmix segítségével. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgákat egyesével keverjük a vajas gesztenyéhez, majd hozzáadjuk a sütõporral elkevert kukoricalisztet is.
A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, és apránként, több adagban a gesztenyés tésztához keverjük. Az elkészített tésztát kibélelt vagy kivajazott és lisztezett formába töltjük, leginkább kenjük, mert ez egy elég masszív állagú tészta lesz. Kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütõbõl kivéve a sütit rácsra tesszük , és hagyjuk kihûlni.
Közben elkészítjük a csokimázat, amelyhez a tejszínt felmelegítjük (nem kell habosra forralni), beletesszük a kockákra tört csokoládét, addig keverjük, míg szépen elolvad. Hozzáadjuk a mézet, és a reszelt tonkababot (ha nincs, akkor egy kis szerecsendióval is fûszerezhetjük), majd robotgéppel teljesen simára keverjük. Ezt óvatosan csináljuk, hogy ne menjen tele sok levegõvel, mert akkor nagyon buborékos lesz a bevonat. Hagyjuk kissé kihûlni, hogy sûrûsödjön, majd öntsük le vele a közben kihûlt, és a formából kivett süteményt. A tetejét mennyei, roppanós kakaóbab törettel díszíthetjük, tálaláskor tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Elkészítés:
A sütõt melegítsük elõ 150°C-ra.
A gesztenyemasszát elõzõ este vegyük ki a mélyhûtõbõl, hogy fölengedjen. Másnap a puha vajjal alaposan dolgozzuk össze, botturmix segítségével. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgákat egyesével keverjük a vajas gesztenyéhez, majd hozzáadjuk a sütõporral elkevert kukoricalisztet is.
A tojásfehérjékbõl kemény habot verünk, és apránként, több adagban a gesztenyés tésztához keverjük. Az elkészített tésztát kibélelt vagy kivajazott és lisztezett formába töltjük, leginkább kenjük, mert ez egy elég masszív állagú tészta lesz. Kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütõbõl kivéve a sütit rácsra tesszük , és hagyjuk kihûlni.
Közben elkészítjük a csokimázat, amelyhez a tejszínt felmelegítjük (nem kell habosra forralni), beletesszük a kockákra tört csokoládét, addig keverjük, míg szépen elolvad. Hozzáadjuk a mézet, és a reszelt tonkababot (ha nincs, akkor egy kis szerecsendióval is fûszerezhetjük), majd robotgéppel teljesen simára keverjük. Ezt óvatosan csináljuk, hogy ne menjen tele sok levegõvel, mert akkor nagyon buborékos lesz a bevonat. Hagyjuk kissé kihûlni, hogy sûrûsödjön, majd öntsük le vele a közben kihûlt, és a formából kivett süteményt. A tetejét mennyei, roppanós kakaóbab törettel díszíthetjük, tálaláskor tejszínhabot kínálhatunk hozzá.