Egyszerû cukros kalács
sponsored links
A reggeli tea, vagy kávé mellé ideális, ez az egyszerû, finom, cukros kalács. A belseje puha és foszlós, kívül pedig az édes-karamelles íze isteni, egy kevés vajjal, mézzel, vagy akár, egy kis házi lekvárral. De magában fogyasztva is tökéletes.
Érdemes kipróbálni úgy is, hogy egy kevés, reszelt narancshéjat is teszünk a tésztájába, úgy még finomabbá, egy kevés fahéjjal pedig, még izgalmasabbá varázsolhatjuk.
Egyszerû cukros kalács
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztõ
3 dkg vaj
2 dl (házi) tej
2 evõkanál barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
a forgatáshoz:
10 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztõt, egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztõt, a maradék tejet, cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót.
Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, fél óráig kelesztjük.
Miután a tészta megkelt, három egyenlõ részre osztjuk, a három részbõl, egyenként, egyforma rudakat sodrunk, majd megkenjük õket olvasztott vajjal.
Egy nagyobb tálcára rászórjuk a barna nádcukrot és mindegyik vajas rudat meghempergetjük a cukorban.
A rudakat összefonjuk, majd a kalácstésztát sütõpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába tesszük.
Egyszerû cukros kalács
Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Mielõtt megsütjük, a tetejét óvatosan, hogy a cukor megmaradjon rajta, tojássárgájával lekenjük.
Elõmelegített sütõben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Miután a kalács megsült, rácson hagyjuk kihûlni, majd felszeletelve tálaljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Süssünk kalácsot húsvétra!
Variációk kalácsra
Variációk kalácsra 2.rész ? Mandulás kalács, mazsolás tekercs
Marcipános kalács
Mandulás kalács
Érdemes kipróbálni úgy is, hogy egy kevés, reszelt narancshéjat is teszünk a tésztájába, úgy még finomabbá, egy kevés fahéjjal pedig, még izgalmasabbá varázsolhatjuk.
Egyszerû cukros kalács
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztõ
3 dkg vaj
2 dl (házi) tej
2 evõkanál barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
a forgatáshoz:
10 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztõt, egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztõt, a maradék tejet, cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót.
Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, fél óráig kelesztjük.
Miután a tészta megkelt, három egyenlõ részre osztjuk, a három részbõl, egyenként, egyforma rudakat sodrunk, majd megkenjük õket olvasztott vajjal.
Egy nagyobb tálcára rászórjuk a barna nádcukrot és mindegyik vajas rudat meghempergetjük a cukorban.
A rudakat összefonjuk, majd a kalácstésztát sütõpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába tesszük.
Egyszerû cukros kalács
Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Mielõtt megsütjük, a tetejét óvatosan, hogy a cukor megmaradjon rajta, tojássárgájával lekenjük.
Elõmelegített sütõben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Miután a kalács megsült, rácson hagyjuk kihûlni, majd felszeletelve tálaljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Süssünk kalácsot húsvétra!
Variációk kalácsra
Variációk kalácsra 2.rész ? Mandulás kalács, mazsolás tekercs
Marcipános kalács
Mandulás kalács