Egyszerû csirkesült
sponsored links
Ahol ilyen sok gyerek van, mint nálunk, ott tömbösíteni kell a családi ünnepeket, különben vég nélkül csak név-és születésnapozhatnánk. Így aztán egyik névnap elõbbre kerül, a másik meg késõbbre. Így ünnepeltük most a férjem névnapját egy kicsit késõbb, az én születésnapomat meg annyival korábban, hogy a férjem nem is tudta. Azért nagyon szép csokrot kerített.
Az ünnepi ebéd csontleves volt, egyben sült csirke, hurka, kolbász, rántott hús, rakott krumpli köret, rizs, vegyes saláta és sütemény. Majd szép sorjában bemutatom õket, most a csirkesültön a sor. Azért fõzök ennyi mindent, hogy vihessenek a gyerekek. Nem mintha nem lenne nekik is, csak hát az "anyafõztje"...
Sajnos elfelejtettem lefényképezni a szárnyast sülés után, és mire észbe kaptam, már szétkapták az egészet. Így csak egy kis mellehúsa darabot örökítettem meg májjal. Rendszerint egy egész almát is teszek a csirke belsejébe, mert nagyon jót tesznek egymásnak. Nem használok különleges fûszereket, csak sózom a szárnyast. A bevásárlóközpontok húsait kell agyon fûszerezni, hogy a tapló ízt, ami a rossz minõségû tápoktól van, némileg elfedjük. Ha jó helyrõl vásárolunk, akkor nem is kell. Az én hentesem pedig jó helyrõl szerzi be az árut. A család egyszer megérezte, hogy beszállítót váltott. Mentem is reklamálni. "Megérezték?"- csodálkozott, és megtartotta a régit is azután.
Továbbgondolás: A névnap a védõszentekre utal egyes felekezeteknél. Én viszont úgy látom a Bibliából, hogy Jézus Krisztus védelme mindenre elég. Benne a Mindenható Isten hajol le hozzánk. "Minden gondotokat Õrá (Istenre) vessétek, mert néki gondja van rátok."
Nem azért tartjuk tehát a névnap ünnepet, hogy a védõszent segítségét hívjuk. Tulajdonképpen a névnap csak ok az együttlétre.