EGYSZERÛ CORDON BLEU

2011-09-20

sponsored links


A szinte mindenki által ismert a "Cordon bleu", amelyet kordon blõ-nek ejtünk, sajnos sok helyen, még olykor-olykor étlapokon is "gordon" -nak írnak. Szóval a helyes ejtés, a "kordon" - francia - kifejezés, amely  a Szentlélek lovagrend tagjainak viselete volt, a ruhájukon, térdmagasságban hordtak
A történet szerint XV. Lajos (akirõl köztudott, hogy felettébb mód szeretett enni), gyakran adott hangot abbéli véleményének, miszerint "jól fõzni csak a férfiak tudhatnak". 
Mme Dubarry egyszer egy nagy lakomára hívta a királyt, aki el volt ájulva a feltálalt fogásokkal, ezért megkérdezte szeretõjét, hogy ki készítette azokat.
Erre Madame Dubarry elárulta, hogy egy szakácsnõ készítette, és javasolta, hogy ha a király ennyire elégedett, elismerésképp tüntesse ki az asszonyt a kék szalaggal. 

Mára sok szakács megkapta már eme kitüntetést ínycsiklandozó fogásaikért, ezek között volt a sajttal és sonkával töltött borjúhús megalkotója is. De arról, hogy miért pont ez az étel viselheti a cordon bleu nevet sehol nem találtam említést, pedig nagyon kíváncsi lennék.

Az eredeti receptben vastagabbra vágott borjúcomb szerepel, melybe zsebszerû mélyedést vágnak, ebbe kerülnek a vékony sonka és ízes sajt (pl. ementáli) szeletek, végül panírozás után az egészet vajban kisütötték.

Ennek egyszerûsített változata a következõ recept. Olyan, mintha egész nap fõzõcskéztünk volna, de nem fog feltûnni senkinek, hogy leegyszerûsítettük ezt a fenséges receptet. 

Ráadásul az olajjal sem kell pepecselni, szagolni utána a lakásban még jó ideig, hiszen ez a változat sütõben készül, nem kell a forró serpenyõ mellett ácsorogni.

HOZZÁVALÓK ...

Folytats a blogon ... chez-sandra.blogspot.com/2011/09/egys...

sponsored links

Keres?s