Egyensúlytészta, az alapsütemény
sponsored links
Ez egy nagyon egyszerû sütemény, amit a végtelenségig lehet variálni.
Kezdõ háziasszonyoknak piskótája, megbízható desszert, szinte lehetetlen elrontani. A zsiradéktartalmának köszönhetõen nehezen szárad ki, tehát akár piskóta helyett is választhatjuk ezt a süteményalapot, nem lesz fojtós.
A sütemény eredete igen régi, már a 18. században szerepelt szakácskönyvben. Angliában pound cake-ként híresült el, ami arra utal, hogy a hozzávalóit az angolok fontban mérték ki.
Az egyensúlytészta egész évben remek választás. Készíthetjük kakaósan, darált vagy egész dióval, gyümölcsökkel, a külsejét csokmázzal leöntve, tepsiben, piteformában vagy muffinsütõben, a somlói vagy poharas édességek alapja is lehet. Én most egy kerek formában (a fél adag tészta 16 cm-es átmérõjû kapcsos formában), meggyel megszórva készítettem el.
Hozzávalók (kb. 20×30 cm-es tepsihez):
15 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojás
1 kk sütõpor
két marék meggy
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket 2 kanál cukorral keményre verjük.
A sárgájákat a vajjal és a többi cukorral habosra keverjük.
Hozzászitáljuk a liszt és sütõpor keverékét, majd óvatosan ? hogy ne törjön össze ? beleforgatjuk a fehérjét is.
Sütõpapírral bélelt formába, tepsibe tesszük.
180 C-ra elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük (ha beleszúrunk egy villát, ?szárazon?, azaz ráragadt tészta nélkül húzhatjuk ki). Nekem kb 40 perc alatt lett kész.
Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához is itt!
Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek?edessegek/egyensuly-suti.html
http://www.mindmegette.hu/egyensulyteszta-az-alapsutemeny-48018
Hasonló bejegyzések:
Tejfölös kekszes sütemény + Facebook oldal
Almás-túrós sütemény
Pastéis de Belém/Pastel de nata ? portugál nemzeti sütemény
Gesztenyés-mascarponés sütemény
Brazil Coca-Colás kókuszos sütemény