Egyedien klasszikus, nemcsak ínyenceknek?

2014-04-26

sponsored links

A nyár egyik legkedveltebb ételei a grillen készült finomságok. De minek várni addig, a finom nyári falatokat nem kell nélkülöznöd, sütõben, grillen is bátran elkészítheted. Biztos vagyok benne, hogy ez az egyszerû, de nagyszerû étel a családod kedvence lesz. Könnyû, de laktató étel. Az eredmény pedig tökéletes? és mennyeien finom falatok? :)

chilis-mézes-lime saslik-salátávalChilis ? mézes- lime saslik/salátával

Hozzávalók:

1 kg pulyka apró hús - vagy csirke

Pác:

3 ek szójaszósz

1 tk szecsuani bors mozsárban összetört ? vagy fekete õrölt bors

2 ek méz

1 ek olívaolaj

1 db lime leve

3 gerezd fokhagyma ? átnyomva

1 tk Sriracha chili szósz ? extra csípõs

1 csipet chili pehely

2 ek durva darált koriander

zöldpaprika ? kockára vágva

Kalifornia paprika ? kockára vágva

paradicsom ? félbe vágva

vörös hagyma ? lila hagyma ? vastag karikára vágva

himalája só

Elkészítés:

Ha a bambusz nyársunk van, akkor áztassuk a botokat vízbe, legalább 5 percig.

Egy kis tálban keverjük össze a fenti pác hozzávalókat. Alaposan keverjük össze. Beletesszük a húst, egy éjszakát keresztül pácoljuk. Vagy minimum 1 órát.

lime-chilis- mézes-saslik-salátával

A darabolt apró húst húzzuk a nyársra rétegezve, közéje a nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, hagymát, paradicsomot. Sózzuk meg minden oldalát.

Grill sütõben, közepes tûzön kb. 6-8 perc oldalanként süssük.

chilis-mézes-lime saslik

Salátával/rizzsel tálaljuk. Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és egy kis borssal, és lime gerezdek kíséretében kínáljuk.

Ha salátával fogyasszuk, az egészséges étrendbe is beilleszthetõ?

*Tipp: A sütõben is megsüthetjük, a sütõrácson, kb. 30 perc, viszont ebben az esetben a sütõ aljára, sütõ lemezt vagy tepsit helyezzünk, amibe lecsöpögni tud a sült hús szaftja. Viszont itt is forgatni kell többször. Érdemes a maradék páclével idõközönként locsolgatni, és egy kis olívaolajjal. Másik megoldás, ha alufóliába csomagoljuk, ráöntjük a maradék páclevet, és kb. 20 perc letelte után levesszük a fóliát, és úgy süssük tovább ropogósra a húst.

mézes-chilis-lime saslik-salátával

Érdekesség:

A nyílt tûzön, nyárson sült hús, az emberiség legelsõ hõvel kezelt étele. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el, akik fõként kecskét, juhféléket és bárányt tenyésztettek. A kaukázusi saslik õsrégi eredetû étel, bárányhúsból készült, nyárson sütve, faszénparázs felett forgatva, ezekbõl készültek a legnépszerûbb ételeik. Ma már sertésbõl, marhából, sõt pulykahúsból, csirkébõl is készítik. Máig igen nagy kultusza van a rostélyon és nyárson sütésnek. Az egész világot meghódította. A saslik magyarosított neve a rablóhús.

Forrás: Wikipedia


Jó étvágyat!

Klarissza



Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s