Egyedien klasszikus, nemcsak ínyenceknek?
sponsored links
A nyár egyik legkedveltebb ételei a grillen készült finomságok. De minek várni addig, a finom nyári falatokat nem kell nélkülöznöd, sütõben, grillen is bátran elkészítheted. Biztos vagyok benne, hogy ez az egyszerû, de nagyszerû étel a családod kedvence lesz. Könnyû, de laktató étel. Az eredmény pedig tökéletes? és mennyeien finom falatok?
Chilis ? mézes- lime saslik/salátával
Hozzávalók:
1 kg pulyka apró hús - vagy csirke
Pác:
3 ek szójaszósz
1 tk szecsuani bors mozsárban összetört ? vagy fekete õrölt bors
2 ek méz
1 ek olívaolaj
1 db lime leve
3 gerezd fokhagyma ? átnyomva
1 tk Sriracha chili szósz ? extra csípõs
1 csipet chili pehely
2 ek durva darált koriander
zöldpaprika ? kockára vágva
Kalifornia paprika ? kockára vágva
paradicsom ? félbe vágva
vörös hagyma ? lila hagyma ? vastag karikára vágva
himalája só
Elkészítés:
Ha a bambusz nyársunk van, akkor áztassuk a botokat vízbe, legalább 5 percig.
Egy kis tálban keverjük össze a fenti pác hozzávalókat. Alaposan keverjük össze. Beletesszük a húst, egy éjszakát keresztül pácoljuk. Vagy minimum 1 órát.
A darabolt apró húst húzzuk a nyársra rétegezve, közéje a nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, hagymát, paradicsomot. Sózzuk meg minden oldalát.
Grill sütõben, közepes tûzön kb. 6-8 perc oldalanként süssük.
Salátával/rizzsel tálaljuk. Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és egy kis borssal, és lime gerezdek kíséretében kínáljuk.
Ha salátával fogyasszuk, az egészséges étrendbe is beilleszthetõ?
*Tipp: A sütõben is megsüthetjük, a sütõrácson, kb. 30 perc, viszont ebben az esetben a sütõ aljára, sütõ lemezt vagy tepsit helyezzünk, amibe lecsöpögni tud a sült hús szaftja. Viszont itt is forgatni kell többször. Érdemes a maradék páclével idõközönként locsolgatni, és egy kis olívaolajjal. Másik megoldás, ha alufóliába csomagoljuk, ráöntjük a maradék páclevet, és kb. 20 perc letelte után levesszük a fóliát, és úgy süssük tovább ropogósra a húst.
Érdekesség:
A nyílt tûzön, nyárson sült hús, az emberiség legelsõ hõvel kezelt étele. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el, akik fõként kecskét, juhféléket és bárányt tenyésztettek. A kaukázusi saslik õsrégi eredetû étel, bárányhúsból készült, nyárson sütve, faszénparázs felett forgatva, ezekbõl készültek a legnépszerûbb ételeik. Ma már sertésbõl, marhából, sõt pulykahúsból, csirkébõl is készítik. Máig igen nagy kultusza van a rostélyon és nyárson sütésnek. Az egész világot meghódította. A saslik magyarosított neve a rablóhús.
Forrás: Wikipedia
Jó étvágyat!
Klarissza
Chilis ? mézes- lime saslik/salátával
Hozzávalók:
1 kg pulyka apró hús - vagy csirke
Pác:
3 ek szójaszósz
1 tk szecsuani bors mozsárban összetört ? vagy fekete õrölt bors
2 ek méz
1 ek olívaolaj
1 db lime leve
3 gerezd fokhagyma ? átnyomva
1 tk Sriracha chili szósz ? extra csípõs
1 csipet chili pehely
2 ek durva darált koriander
zöldpaprika ? kockára vágva
Kalifornia paprika ? kockára vágva
paradicsom ? félbe vágva
vörös hagyma ? lila hagyma ? vastag karikára vágva
himalája só
Elkészítés:
Ha a bambusz nyársunk van, akkor áztassuk a botokat vízbe, legalább 5 percig.
Egy kis tálban keverjük össze a fenti pác hozzávalókat. Alaposan keverjük össze. Beletesszük a húst, egy éjszakát keresztül pácoljuk. Vagy minimum 1 órát.
A darabolt apró húst húzzuk a nyársra rétegezve, közéje a nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, hagymát, paradicsomot. Sózzuk meg minden oldalát.
Grill sütõben, közepes tûzön kb. 6-8 perc oldalanként süssük.
Salátával/rizzsel tálaljuk. Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és egy kis borssal, és lime gerezdek kíséretében kínáljuk.
Ha salátával fogyasszuk, az egészséges étrendbe is beilleszthetõ?
*Tipp: A sütõben is megsüthetjük, a sütõrácson, kb. 30 perc, viszont ebben az esetben a sütõ aljára, sütõ lemezt vagy tepsit helyezzünk, amibe lecsöpögni tud a sült hús szaftja. Viszont itt is forgatni kell többször. Érdemes a maradék páclével idõközönként locsolgatni, és egy kis olívaolajjal. Másik megoldás, ha alufóliába csomagoljuk, ráöntjük a maradék páclevet, és kb. 20 perc letelte után levesszük a fóliát, és úgy süssük tovább ropogósra a húst.
Érdekesség:
A nyílt tûzön, nyárson sült hús, az emberiség legelsõ hõvel kezelt étele. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el, akik fõként kecskét, juhféléket és bárányt tenyésztettek. A kaukázusi saslik õsrégi eredetû étel, bárányhúsból készült, nyárson sütve, faszénparázs felett forgatva, ezekbõl készültek a legnépszerûbb ételeik. Ma már sertésbõl, marhából, sõt pulykahúsból, csirkébõl is készítik. Máig igen nagy kultusza van a rostélyon és nyárson sütésnek. Az egész világot meghódította. A saslik magyarosított neve a rablóhús.
Forrás: Wikipedia
Jó étvágyat!
Klarissza