Egy ügyetlen segédnek köszönhetjük a Dobostortát?
sponsored links
A Dobostortát a ?dobosra? karamellizált tetejével es a kakaós vajkrém töltelékével mindenki ismeri. Bár ?adja magát?, hogy a kemény teteje miatt lett a neve dobos, de ehelyett a tortát feltaláló Dobos C. József szakács- és cukrászmesterrõl lett elnevezve. Azonban a legenda szerint talán mégsem egyedül neki köszönhetjük ezt az édességet.
Dobos C. József a családi csemegeüzletüket vezette, ahol saját készítésû ételalapokat is árultak. Akkoriban elõkelõ gasztronómiai szaktekintély volt, 1881-ben kiadta a századvég legterjedelmesebb szakácskönyvét, a Magyar-franczia szakácskönyvet, benne 2385 vénnyel, azaz recepttel.
Abban az idõben a tortákat csak fõzött krémmel vagy tejszínhabbal töltötték, a vaj csak mint sós hozzávaló volt is ismert. A hagyomány szerint Dobos egyik segédje volt figyelmetlen és só helyett cukrot rakott a vajköpülõbe. Ahelyett, hogy a tévedés miatt repült volna az inas, Dobos elgondolkodott és tett hozzá még kakaóport, így született meg a torta jellegzetes krémje. Aztán, hogy a történet igaz-e vagy sem, arról nem szól a fáma.
1885-ben rendezték meg a Budapesti Országos Általános Kiállítást, ahol óriási sikere lett a tortának. A tetején levõ égetett cukorral abszolút kitûnt az akkori többemeletes, cicomás torták közül. De nem csak kinezetével, hanem borsos árával is, Wekerle Sándor pénzügyminiszter ezt mondta róla: ?Na, ezek az árak nem egy szegény pénzügyminiszternek valók.?
A nagy népszerûség miatt megszervezték a kiszállítást is az erre a célra készített fadobozokban. Még Sissi és Ferenc József is kért belõle.
Dobos féltve õrizte a receptet, melyet sokan próbáltak leutánozni, nagyrészt sikertelenül. Egyedül Riedl Józsefnek, a Wikus cég segédjének sikerült, aki aztán szintén nem tette közkinccsé.
Végül aztán Dobos a Budapest Székesfõvárosi Sütõk, Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének adományozta a receptet azzal a kikötéssel, hogy mindenki számára elérhetõvé teszik.
Ti szeretitek a Dobostortát? Õszintén szólva én nem igazán, nekem túl tömény az a sok vaj benne.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!
Forrás:
http://pin.it/UzOHp8r
http://vaol.hu/hetvege/a-dobostorta-tortenete-1544806
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Dobostorta