Egy újabb felfedezésre váró gyöngyszem Budapesten

2011-09-30

sponsored links


Nagyon szeretek Budapesten sétálgatni, amikor még itthon voltam Tamival, rendszeresen több órás sétákat tettünk a belvárosban, a körúton, a szûk mellékutcákban. Tami születése elõtt pedig Mikivel bolyongtunk naponta és fedeztük fel a szebbnél szebb régi épületeket. Szinte minden alkalommal belebotlottunk valami újba, valami szépségbe, melyet addig még nem láttunk, nem vettünk észre.

2006-ban újabb csodával bõvült a város képe, egy olyan értékkel, mely mindaddig az orrunk elõtt hevert, csak éppen kicsit viseltes állapotban. Amikor elõször megláttuk a New York Palota impozáns épületét és bepillantottunk az ablakon elénk tárult egy olyan világ, mely azonnal rabul ejtett minket. Elképzeltem ahogy a régi idõk mûvészei, írói összegyûltek, megvitatták az aktuális témákat, eszmecserét folytattak a világ és egymás dolgairól. Magával ragadó az atmoszféra, akaratlanul is beleképzeli magát az ember a történelembe. Egészen 2009-ig kellett várnunk, amikor szülinapi ajándékként Mikit elvittem a kávéházba, ahol egy egészen különleges milliõ és világ tárult elénk. Maga az elegancia, az irodalom, a múlt köszönt vissza a térben.

Nem csoda, hisz olyan személyek jártak ide, mint Ady Endre, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes és még sorolhatnám. Mûvészeti  köröket tartottak, újságot szerkesztettek, banketteken szórakoztak. Sajnos az elsõ világháború után az irodalom fontossága megkopott, az épület és a kávézó többször tulajdonost cserélt. 1920-tól  azonban ismét a városi élet ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/PFvA...

sponsored links

Keres?s