Egy ínyenc muzsikusról
sponsored links
"Senki sem halhatatlan igazán mindaddig, míg ételt nem neveznek el róla" - jegyezte meg egyszer szarkasztikusan Sztravinszkij.
Nos, Giachino Rossini, a zseniális olasz zeneszerzõ, aki ma 220 éve született, már életében gondoskodott róla, hogy nevét a kulinária is megõrizze. Hatalmas sikerekben bõvelkedõ zenei pályája csúcsán, 36 évesen vonult vissza, gazdag emberként, így megengedhette magának, hogy mint kifinomult gourmet is hírnevet szerezzen. Több olyan ételrecept is közkézen forog a nemzetközi konyhamûvészetben, melyet az õ ötlete, igénye és ízlése szerint "komponáltak"
A leghíresebb talán a Tournedos á la Rossini, mely valójában egy pirított zsemlekruton alapon nyugvó mesteri építmény, vesepecsenyébõl, érett libamájszeletbõl és szarvasgombából. No persze, nem feledkezhetünk meg a hanyagul rácsurgatott mártásról... melyet csak dalban lehetne elbeszélni!
A köztudatban már kevésbé ismert tény, hogy a ma már hétköznapi fogásként is ismert Cannelloni is Rossini találmánya.
A "pesarói hattyú" zenei munkásságát, mûveinek sokszínûségét, a zseniális dallaminvencióit és magától értetõdõ ...