Egy régi, ismeretlen íz nyomában

2011-10-28

sponsored links

"Biztosan megfigyeltétek már: amint egy társaságban szóba kerül a nagymama, perceken belül a fõztjét emlegetjük. Azokat a mennyei ízeket érezzük ismét a szánkban, amelyet egykor a mi drága Nagyink varázsolt az asztalra. Olykor - nem is ritkán - szinte a semmibõl. Csak arra emlékszünk, hogy térültfordult a kertben vagy a tyúkudvarban és aztán percek alatt megtelt a konyha feledhetetlen illatokkal. "A nagyi fõztje a világon a legjobb!" - jegyezzük meg ilyenkor, ellentmondást nem tûrõen." - így kezdõdik Üregi Éva: Édeni régi étkek c. szakácskönyvének bevezetõje.
Egy ilyen beszélgetés, emlékezés által jutottam el Kati néni otthonába, aki szeretettel készített el, egy szinte már feledésbe merült réges-régi receptet, melyet megtûzdelt a múlt emlékeivel. "Baranya megye festõi szép tájait a sokszínûség, a változatosság különösen vonzóvá teszi. Ezen a szép vidéken sok olyan községet találhatunk, ahol a helybéli lakosság két anyanyelvet vall magáénak, sok itt a nemzetiségi hovatartozására büszke család." - így kezdõdik egy régi, a bosnyák hagyományokról írt cikk.
Mondhatni rutinosak vagyunk (hisz ez, már a harmadik RETROTÉSZTA állomás), de ennek ellenére ismét izgatottan indultunk útnak Kati néni szülõfalujába, aki mákdarálás közben mesélt e régi ételrõl, melynek makovaèa (mákovácsá) a neve:

A baranyai bosnyákok meghatározó böjti étele, mely teljesen eltér a magyar szájíztõl. Ezt a mákos sült tésztát a lereszelt, leforrázott hagyma édesíti és egyben puhítja. Gyermekkoromban cukor hozzáadása nélkül, kemencében sült. Nagy volt a ...


Folytats a blogon ... tisztateszta.blog.hu/2011/10/28/makov...

sponsored links

Keres?s