Egy régi fõzõmûsor emlékére

2012-02-09

sponsored links

Volt vagy húsz éve, mikor egyszer rácsodálkoztam az RTL tévécsatornán egy francia kulináris sorozatra, melynek címe Cuisine de Musquetairs volt. Egy nagy darab, jóhumorú hölgy (Maité) vitte benne a prímet. Barátnõjét egzecíroztatva és alapjában neki magyarázva fõzött mindig egy kiadós fogást. Francia sorozat lévén, természetesen francia ételek kerültek mindig terítékre. De milyenek! Nem az elõkelõ, flancos éttermekben elénk kerülõk, hanem a francia vidék, Burgundia, Normandia, Elzász és a többi tájegység hagyományos, rusztikus, mondhatnám parasztos ételei. Nagyjából olyanok, amilyeneket a nagyétvágyú Porthos ehetett annak idején cimboráival valami félreesõ fogadóban.
Számomra akkor hihetetlennek tûnõ, elképesztõ alapanyagbõség, számos különleges zöldség, húsféle hevert mindig Maité jókora asztalán és a hölgy bõkezûen adagolta õket ételeibe. Máig emlékszem, hogy felhördültem, mikor elõször láttam azt a hanyag löttyintést, mellyel egy serpenyõben rotyogó ételt márkás Armagnac-kal megtisztelt a szakácsné és a lángok magasra csaptak a tûzhelyen. Szegény apámnak is összefutott a nyál a szájában, mikor amúgy mellékes hozzávalóként egy hatalmas, érett libamájbõl egy kétujjnyi szeletet kanyarított le laza nonchalance-szal.
Sajnálom, hogy akkoriban nem volt lehetõségem rögzíteni a rendre sorjázó ...

Folytats a blogon ... trendoblog.blogspot.com/2012/02/betis...

sponsored links

Keres?s