Egy régi fõzõmûsor emlékére
sponsored links
Volt vagy húsz éve, mikor egyszer rácsodálkoztam az RTL tévécsatornán egy francia kulináris sorozatra, melynek címe Cuisine de Musquetairs volt. Egy nagy darab, jóhumorú hölgy (Maité) vitte benne a prímet. Barátnõjét egzecíroztatva és alapjában neki magyarázva fõzött mindig egy kiadós fogást. Francia sorozat lévén, természetesen francia ételek kerültek mindig terítékre. De milyenek! Nem az elõkelõ, flancos éttermekben elénk kerülõk, hanem a francia vidék, Burgundia, Normandia, Elzász és a többi tájegység hagyományos, rusztikus, mondhatnám parasztos ételei. Nagyjából olyanok, amilyeneket a nagyétvágyú Porthos ehetett annak idején cimboráival valami félreesõ fogadóban.
Számomra akkor hihetetlennek tûnõ, elképesztõ alapanyagbõség, számos különleges zöldség, húsféle hevert mindig Maité jókora asztalán és a hölgy bõkezûen adagolta õket ételeibe. Máig emlékszem, hogy felhördültem, mikor elõször láttam azt a hanyag löttyintést, mellyel egy serpenyõben rotyogó ételt márkás Armagnac-kal megtisztelt a szakácsné és a lángok magasra csaptak a tûzhelyen. Szegény apámnak is összefutott a nyál a szájában, mikor amúgy mellékes hozzávalóként egy hatalmas, érett libamájbõl egy kétujjnyi szeletet kanyarított le laza nonchalance-szal.
Sajnálom, hogy akkoriban nem volt lehetõségem rögzíteni a rendre sorjázó ...
Számomra akkor hihetetlennek tûnõ, elképesztõ alapanyagbõség, számos különleges zöldség, húsféle hevert mindig Maité jókora asztalán és a hölgy bõkezûen adagolta õket ételeibe. Máig emlékszem, hogy felhördültem, mikor elõször láttam azt a hanyag löttyintést, mellyel egy serpenyõben rotyogó ételt márkás Armagnac-kal megtisztelt a szakácsné és a lángok magasra csaptak a tûzhelyen. Szegény apámnak is összefutott a nyál a szájában, mikor amúgy mellékes hozzávalóként egy hatalmas, érett libamájbõl egy kétujjnyi szeletet kanyarított le laza nonchalance-szal.
Sajnálom, hogy akkoriban nem volt lehetõségem rögzíteni a rendre sorjázó ...