Egy nagy klasszikus - Brassói aprópecsenye

2013-01-11

sponsored links


Papp Endre, aki a legendás Ablak népszerû riportere volt, mesélte egyszer, hogy az õ édesapja találta fel a dorozsmai molnár pontyot. Megvolt a recept, de nem volt neve. Elkezdtek nézelõdni a térképen. Hogy jön össze a tészta a hallal? Nyilván ahol van víz is, meg van liszt is, amibõl tésztát lehet gyúrni. Vízimalmot kell keresni. Így találták meg Dorozsmát.
A brassói aprópecsenyének pont ennyi köze van Brassóhoz. Az ötvenes években nagyon kevés húst kaptak a szakácsok a fõzéshez. Mindennféle nyesedékhúst, húsos malacfarkat használtak fel az ételekhez,ebbõl kreálta egyik nagy mesterszakácsunk (ha jól emlékszem Venesz József) a brassói aprópecsenyét. De attól tartok, ez az étel örökre összeforrt a brassóiakkal, mert az egyik francia oldalon már így harangozzák be: La recette vient de Transsylvanie (a recept Erdélybõl jön....)
Egyik kedvenc ételem a brassói aprópecsenye, de az én receptem kicsit eltér a szokásostól. Eredetileg elõzetesen megfõzött, majd olajon átsütött kockákra vágott krumplit kell a húshoz keverni. Mi hasábburgonyából készítettük, jó vékonyra vágva, mert így jobban szerettük. Mindig frisset sütöttünk ki és nem fagyasztottat. (bár én most azzal csináltam, mert gyorsan el kellett készülnöm.) Pár éve vettünk egy Actifry-t, rendszerint azzal készítem a krumplit. Kevés olaj kell hozzá, de azért ha igazán finom, ropogós hasábburgonyát akarok sütni, akkor lábosban, bõ olajjal sütöm ki. (a fritõz mosogatása iránt különös ellenszenvvel viseltetem).
A legjobb wok-ban csinálni, sokkal könnyebb összekeverni, mint egy serpenyõben.

Hozzávalók

1 kg tarja
1 nagy fej vöröshagyma ...

Folytats a blogon ... csicseriborsobablencse.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s