Egy máshol sosem látott étel Öreganya konyhájából: Paprikás fasírt
sponsored links
Öreganya az apai nagyanyám volt. A Galánta melletti Taksonyfaláváról telepítették õket Baja környékére 1947-ben. Nála szerepelt gyakran az étlapon ez az étel. Ezért aztán én ezt felvidéki ételnek gondolom. (Éppen úgy, mint a purutykát, a lapitust, a szalonnás lepényt...) A cím akár azt sugallhatja, hogy ez egy olyan fasírt, melyben paprika is van, ám a paprikásság nem áll meg itt. Ennek a fasírtnak a benne lévõ paprikán túl paprikás-tejfölös szaftja is van, melyben megfõzzük ahelyett, hogy zsírban kisütnénk. Akár fasírtpaprikás is lehetne, de sem így sem a "rendes" nevén nem találkoztam vele máshol, mint a nagymamám, azaz Öreganya konyháján. Ennek nyomán készítem le én is olykor. Hagyományosan krumplikása jár mellé. A krumplikásáról már lehet információt találni pl. itt: http://zsanuaria.blogspot.com/2010/03/krumplikasa-ezt-az-etelt-dediek.html Azzal a különbséggel, hogy a krumplikását én nem ismertem más étellel, és mivel a paprikás fasírthoz tartozik, a pirított hagyma meg a töpörtyû már nem is került rá.
Paprikás fasírt
Hozzávalók a húsgombóchoz: 60 dkg darált hús, 10 dkg kenyér, 1 tojás, 1 evõkanál õrölt paprika, 3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A szafthoz: 2 fej vöröshagyma, 1 evõkanál zsír, 1 evõkanál õrölt paprika, 3 gerezd ...