Egy lecsó mind felett

2014-07-15

sponsored links

Spetsofai-Spicy-Sausages-with-Peppers-and-Tomato-sauce-873x787.jpg

 (Fotó: MyGreekDish.com)

 

 Az idei nyár elsõ számú slágere a konyhámban a spetzofai, a görög kolbászos lecsó.

 

 Minden nyárnak megvan a maga lecsója - nálam ez a görög lecsó készül hetente legalább egy alkalommal, mert nem tudok betelni vele. Mivel közeledik a következõ jótékonysági fõzésem a Szimpla vasárnapi háztáji piacán, fel sem merülhetett más étel, ami kondérba kerülhet.

 

(Korábbi "szimplás" kalandjaimról ITT, ITT, ITT, ITT, ÉS ITT olvashattok, receptekkel együtt.)

 

 

De a hagyomány szerint a vegetáriánusokra is gondolunk, ezért a másik bográcsot a tavalyi nyár slágerével, az arab/zsidó shakshukával töltöm meg, amit már szintén kipróbáltam a Nagyérdemûn, és nem volt maradék... (Recept és bejegyzés ITT). Most az lesz a különbség, hogy a mennyiségre való tekintettel nem tükörtojással, hanem csicseriborsóval készül majd.

 

 

 Shakshuka-Main-640x480.jpg

 

 

 

 Tettestársaim ezúttal is Horváth Eszter és Lábady Gergõ, valamint a SUGAR! csapata, így remek meglepetésdesszertre is számíthatnak a nálunk ebédelõk. A kedvezményezett pedig a tavaly novemberi akcióhoz hasonlóan a NOÉ Állatotthon,ahol a tavaly megkezdett kennel felújítást szeretnénk befejezni az összegyûjtött pénzbõl. EZEN a linken olvashatjátok a tavalyi fõzést követõ közös munkáról szóló írást, és ezúton, most is egy felhívással élnék:

 

 

VÁRJUK AZ ÖNKÉNTES KÖZREMÛKÖDÕKET MIND A JÚLIUS 20-ÁN, VASÁRNAP MEGTARTANDÓ FÕZÉSHEZ, MIND PEDIG A VÁRHATÓAN AUGUSZTUS ELEJÉN SORRA KERÜLÕ KENNELÉPÍTÉSHEZ. A RÉSZLETEKET LEVÉLBEN MEGÍROM, A JELENTKEZÕKET AZ AKETCICAKONYHAJA@GMAIL.COM CÍMRE VÁROM.

 

 

 0720_spiacplakat.jpg

 

 

 A háztáji ebéd feltételei változatlanok: szabott ára nincs, becsületkasszába gyûjtjük az adományokat. Az összegyûlt pénzt az utolsó fillérig (és még azon is túl, hiszen általában hozzáteszünk) a kitûzött célra fordítjuk. Gyertek, jó lesz, és fõleg nagyon finom!

 

 

Motivációnak íme a a görög lecsó (spetzofai) receptje:

 

 

 

Hozzávalók (4 adag):

 

-          4 csípõs kolbász

-          1 lilahagyma

-          2 gerezd fokhagyma

-          1 zöld paprika

-          1 sárga paprika

-          1 édes piros paprika

-          3 érett paradicsom

-          100 g paradicsompüré

-          3 dl víz

-          5 evõkanál olíva olaj

-          2 dl vörösbor

-          1 evõkanál barna cukor

-          1 babérlevél

-          2 kis csilipaprika

-          1 evõkanál édespaprika por

-          só, frissen õrölt fekete bors

-          1 evõkanál szárított oregano

-          1 marék friss oregano

 

Elkészítés:

 

  1.        A olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott lilahagymát.
  2.        6-7 perc múlva hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, amit zsírjára sütünk.
  3.        A zúzott fokhagymát 1-2 percre a végén dobjuk rá, átkeverjük.
  4.        Belekeverjük a felkockázott paradicsomot, majd mikor levet enged, a paradicsompürét.
  5.        Ebbe mártásba kerül bele a szárított oregánó, az édespaprika por, só, bors, az apróra vágott csilipaprika, a barnacukor.
  6.        Jól áthevítjük, felöntjük a borral és a vízzel, beledobjuk a babérlevelet, és felforraljuk.
  7.        Forrás után takaréklángon bugyogtatjuk a mártást, ebbe dobjuk bele a nagyobb darabokra vágott paprikákat.
  8.        Jó átkeverjük, és takaréklángon bugyogtatva még kb. 10 percig fõzzük (a paprika úgy jó, ha csak éppen megpuhul, de még van tartása, és egy kicsit roppan a fogak alatt).
  9.        A tányéron megszórjuk frissen tépkedett oregano levelekkel. Friss kenyérrel, vörösborral tálaljuk.

 

 

NE FELEDJÉTEK: VÁRUNK BENNETEKET JÚLIUS 20-ÁN, VASÁRNAP 11-TÕL A SZIMPLA PIACON! HA TEHETED, ERRE A LINKRE KATTINTVA JELENTKEZZ BE AZ ESEMÉNYRE, HOGY AZ IGÉNYEK SZERINT INTÉZHESSÜK AZ ALAPANYAG BESZERZÉST - KÖSZÖNJÜK!!!

 

 KÉRLEK, SEGÍTSD A MUNKÁNKAT EGY MEGOSZTÁSSAL! kÖSZÖNÖM.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/07/15/sp...

sponsored links

Keres?s