Egy kis szénhidrát és hozzá bor.
sponsored links
Étel-bor párosítás: Szénhidrát alapú fogás, nyers sonkával, kemény sajttal. Alapvetõen egy biztos savú, nem túl erõteljes, de érezhetõ beltartalommal bíró fehér bor illik hozzá.
A fajtához és a stílushoz, fûszerezéssel és a használt hõkezelési technikával (pörköléssel, pirítással) igazodhatunk.
#foodpairing #foodpairings #wine #whitewine #chardonnay #gnocchi #prosciutto #prosciuttocrudo #granapadano
A bor: Zachár Csillaghegyi Chardonnay 2015
Erõteljes illatban, a domináns hordót felülírja az ásványos jelleg. Összetettsége virágok, parfüm és barack bukéban nyilvánul meg. Kortyban érett, hosszú és éles savú, alkohollal enyhén fûtött. Ízében is a tercier jegyek uralkodnak, kék sajt, némi aszalt gyümölcs és vibráló ásványos finesszel.
Hosszan él a pohárban, száraz próbán is tartogat még aromákat: pörkölt dió, ananász.
Másnap még kisimultabb, mindig nyíló, figyelemreméltó bor.
A párosról: Van, hogy jó a bor és az ételt sem égettük le, de még sem lesz a hatás tökéletesen harmonikus. Ahogy fent is ajánlottam egy könnyed tésztás fogáshoz könnyen értelmezhetõ, határozott, de simulékony bor illik. Jelen esetben túl megy a borunk ezen jellemzõkön, kissé "rátelepszik" az ételre, savaival, ízével egyaránt.
De, nem hagytam annyiban, mélyebbre túrtam a tányérban és az alapanyagok közt megtaláltam a tökéletest. Ez pedig a Grana Padano volt. Zsíros, tömör szerkezete, összetett, érett ízei méltó modon társultak a borhoz. El is fogyott hozzá egy jókora darab.
Csak egy serpenyõ és húsz perc szabadidõ...
Gnocchi, Posciutto Crudo, salotta, szárított paradicsom és padlizsán. Forrón ajánlott!
Bor&Sodó Receptképes blog, étel és bor ajánlattal, a mindennapokra, de a teljesség igénye nélkül...