Egy kis off: Zónázás flylady módra

2011-11-27

sponsored links


Ez a bejegyzés a legkevésbé sem lesz gasztronómiai, de hátha többeknek hasznos lesz. Az utóbbi 2 hónapban egy számomra újfajta takarítási, életviteli rendszert próbáltam ki és szerettem meg :)
Elõször júniusban hallottam errõl a programról Viánál az urban-eve blogon: http://www.urban-eve.hu/, de eleinte nem volt szimpatikus... hogy én még munka után ablakot mossak és minden reggel áttöröljem a wc-t?.... Aztán teltek múltak a hónapok és a lakásunk kezdett egyre rosszabbul kinézni... felesleges cuccok mindenhol gyakorlatilag csak a heti szinten tartó takarításra fordítottam figyelmet és csodálkoztam, hogy nincs igazi rend.
Nagytakarításra évente 1-2szer szakítottunk idõt Húsvétkor és Karácsonykor... Nem szaporítom tovább a szót tény, hogy nem voltam példás háziasszony, de a program segítségével kezdek azzá válni :)

Azóta sok barátnõmmel megosztottam a program lényegét és többeket ráizzítottam a témára :)
A program lényege az, hogy a lakás különbözõ helyiségeit (ezután zónák) a hónap folyamán egymást követve alaposan áttakarítjuk. Minden zónához tartozik egy zóna lista, melyet Via segítségével ugyan de gyakorlatilag magunknak alakítunk ki. Például nekem a nappali listám: lámpa búrák lemosása, pókhálók leszedése, ablak mosás, számítógép asztal mögötti terület kitakarítása, tv állvány lemosása, levegõztetõ rács áttörlése, villanykapcsolók lemosása, ajtók letörlése, portörlés, porszívózás, felmosás a szõnyeg alatt is
A magunk számára adott feladatokat a zónára adott idõszakban (általában 4-5 nap jut egy zónára) kell elvégezni de folyamatosan lépésenként. Pl: hétfõn munka után gyorsan lemosom a lámpabúrákat és lemosom a tv állványt, másnap leszedem a pókhálókat és lemosom az ajtót és a villanykapcsolókat és így tovább... Hétvégére elvileg nem teszünk zóna feladatot, gyakorlatilag ez lehetõséget ad a pótlásra ha a hét közben valamire tényleg nem maradt idõnk.

Ezen kívül van minden héten egy szinten tartó 1 órás takarítás, ami az egyik legzseniálisabb dolog az egészben... 60 perc alatt port törlünk, porszívózunk, felmosunk, ágynemût cserélünk, letöröljük a tükröket és az ajtókat, kisúroljuk a kádat és ...

Folytats a blogon ... gyemantkonyha.blogspot.com/2011/11/eg...

sponsored links

Keres?s