Egy kis fagyi.........

2012-06-16

sponsored links



Eredetileg málna fagyi lett volna a címe ennek a bejegyzésnek, de úgy gondoltam, hogy elõbb, általánosságban kell beszélnünk a fagylaltról..
Ez egy olyan komoly és összetett téma, hogy nem is igazán tudom, hol kezdjek hozzá....

Írhatnék a fagylalt történetérõl, de ezt már sokan megtették, pl: itt és itt és itt, és sokkal jobban, mint én tenném. Inkább leírom a gyakorlati tapasztalatokat és azokat az alapelveket,amelyek szerint mi dolgozunk;

Fagylaltjainkat két nagy csoportba oszthatjuk (és itt nem érinteném a parfékat, sorbet-kat és granitékat, stb);
Tejes- és gyümölcs fagylaltok.
A legnagyobb különbség az alapanyagban van. A tejes fagyik alapját tejbõl, tejszínbõl, joghurtból készítjük, mert itt az az elvárás, hogy testes, krémes konzisztenciát hozzunk létre, míg a gyümölcs fagyikat vizes bázissal, tehát vízzel és gyümölcsökkel keverjük, mert így tudjuk elérni az elvárt friss és gyümölcsös, üdítõ ízt és állagot. A tej ugyanis elfedi, tompítja a gyümölcsök ízeit és frissességét, üdítõ hatását.
A fagylalt;
- Folyadékból (víz, tej, tejszín, joghurt, gyümölcs levek, zöldség levek),
- Cukrokból 25-30% (szaharóz (répa), dextróz (szõlõ), fruktóz (gyümölcs), laktóz (tej), glükózszirup.. ) a cukornak ...

Folytats a blogon ... solier-gourmet.blogspot.com/2012/06/e...

sponsored links

Keres?s