Egy hét az Egészségkonyhával
sponsored links
Úgy alakult az elmúlt hetem, hogy elõre tudtam, hogy nem lesz idõ fõzõcskézésre, és abban is teljesen biztos voltam, hogy nem akarok ételrendeléssel bíbelõdni. Ilyen esetekre, van pár gyógyír, például, ha minden nap valami közeli bevált kifõzdében töltjük az ebédidõt, vagy az igazi koleszos kommersz megoldást is választhatjuk, igen a instant/zacskós tésztákat/leveseket, amikrõl nem csak egy, hanem két hosszabb tesztünk is volt már. Természetesen, én egy harmadik módszert választottam, leültem hétvégén a gép elé, és választottam egy olyan szolgáltatót, akinek az egész hetes menü kínálatából, a keddi napot leszámítva elõre meg tudtam rendelni a tutit. Ma már elég sok ilyen dobozban reggel érkezõ menüket kínáló oldal, márka van, a házias ízektõl a fitnessguruson keresztül ki tudunk lyukadni az egészséges ételeket kínálóhoz is. Úgy döntöttem, hogy minden hónapban próbára teszek egy ilyet, aztán egyszer csak majd 2020 -ban eredmény hirdetek, hogy melyik is volt a legjobb. A kutatás után, az Egészségkonyha lett az elsõ áldozatom, akik az egészséges és a házias fogásokon kívül, diétás menüket is kínálnak. Mivel 4 napra volt szükségem ebédre, így igyekeztem, mindegyiket más-más kategóriákból választani, és extra ként még egy egészséges és egy hagyományos desszert is bekerült a kosárba. A felületük, amúgy egyszerû, kiválasztod hozzák kifizeted, aztán hozzák szépen minden nap, nagyjából ugyanazon idõpontban és kifejezetten udvarias formában.
Rántott csirkemell mozzarellával töltve, fûszeres rizs
Az elsõ áldozatot a frissensültek kategóriából választottam, gondoltam, nem csapok bele egybõl az egészséges vonalba. Természetesen azért a sertéshúst most is kerülendõ, egy töltött, rántott csirkemelles fogást választottam, ami mellé köretként némi fûszeres rizst kínáltak. A csomagolás, mikrózható doboz, amirõl a fóliát azért ajánlatos eltüntetni, mielõtt a mikróba helyezzük, mert az bizony nem alumínium és azt ugye nem szerei a mikró. Tetõ lehámozása után, elõbukkant a nagy szelet csirkemell, sötétbarnára sütve, alatta pedig a bõséges adag zöld fûszerrel kiegészült rizs foglalta a helyet. A zöld fûszer lényegében petrezselyem, ami igen ízessé varázsolta az amúgy alap ( nem jázmin) rizst. A csirkemell kettévágását követõen, kiderült, hogy a sajttal nem spóroltak, az ízlelés után viszont nem igazán mozzarellára, inkább valami trappista sajt féleségre asszociáltam. Alapvetõen egy elég ízes és megfelelõ mennyiségû ételt kaptam, igen kedvezõ áron, pontosan 795 Forintért. A mennyiség tekintetében, a súly feltüntetésre kerülta dobozon, ami ebben az esetben 350 gramm, ami bár nem tûnik soknak, de egy evésre elég. Az ár/érték arány nem csakúgy mint az íz nem rossz, de azért nem azt az élményt nyújtja így ez a fogás, mintha valóban frissen fogyasztaná az ember.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Illatos füvekkel sült halfilé, sajtos karfiolpüré
A következõ áldozatom az egytálételek kategória alól került ki. Mivel egy hússal készült étel már lecsúszott a torkomon, így a következõ fogásnál valami mást akartam és a legkézenfekvõbb megoldásnak egy halétel rendelése bizonyult. A nyomtatott és az internetes felület között tapasztaltam azért némi eltérést, méghozzá azt, hogy a nyomtatott menün, azt is feltüntették, hogy az illatos füvekkel sült halfilé, az konkrétan harcsafilé. Bízva abban, hogy nem térnek el attól, amit már egyszer nyomtatva kiadtak, erre esett a választásom és valójában a sajtos karfiolpüré is felkeltette az érdeklõdésemet. Ellentétben a csirkemelles fogással, ez már egy egészségtudatosabb fogásnak tûnt, már csak azért is, mert lényegesen kevesebb kalóriáról beszélünk, összesen 200 grammos súllyal. A doboz felbontása után az elsõ gondolatom az volt, hogy ez minden, csak nem egy szemet gyönyörködtetõ látvány. A hal belesüllyedt a folyós karfiolpürébe, ami leginkább egy elrontott lisztes habarás és egy kefir összekeverésével elkészített valamire emlékeztetett. Az ízlelgetés a hallal kezdtem, ami valóban harcsafilé volt, és az illatos füvek egy igen intenzív és említésre méltó ízélménnyel ajándékoztak meg. Természetesen a pürét sehogy sem tudtam elkerülni a kóstoláskor, de ez inkább csak még pozitívabb élményt eredményezett. A sajtos karfiolpürében inkább a karfiol, mint a sajt íze volt a domináns, de így is remek ízt értek el. Az egész fogás pozitív meglepetés, valahogyan egybõl a Chokito szlogen jutott róla eszembe. Az adag egy átlagos termetû férfinak kevés, úgyhogy ha valaki erre pályázik, akkor leves és desszert kíséretében ajánlom, maga a fogás amúgy 695 Forintot kóstál.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Tiroli almás rétes
Ha már a desszertet említettem, akkor itt is van egy, ami az egészséges vonalról, került ki. A tésztához teljes kiõrlésû lisztet használtak, talán a margarin az, ami kicsit árnyalja a kéret. Ez a tiroli almás rétes, lényegében egy leveles tészta variációba készített rétes változat. A tészta külseje ropogós, a belsõ részek az almás tölteléknek köszönhetõen puhák maradtak. Az almás tölteléket fahéjjal ízesítették, ebben semmi rendhagyó nincs, inkább azt érdemes itt megemlíteni, hogy nem egy túlédesített süteményrõl van szó, hanem egy közepesen édeskés desszertrõl. A súly 100 gramm, ami bûnös élvezetrõl lévén szó bõven elég az ár pedig 490 Forint, ami nem kevés, de a tudatos étkezésnek ára van.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Sajtba bújtatott csirkemell, édes burgonya répával párolva
A szerdai napon elfogyasztott nem túl nagy adag hal után, úgy gondoltam, hogy jöhetne megint valami csirke, de most a liszt és egyéb nem kívánatos összetevõk helyet speciálisabb kiadásban. Sajtba bujtatott csirke néven akármivel is meglephetnek, de azért vállaltam a kihívást, és az édes burgonyás sárgarépás köret is egy új gasztronómiai élménnyel kecsegtetett. Egy újabb 200 grammos doboz, ami egyértelmûen azt jelentette, hogy az elfogyasztás után azért még némi gyümölcsöt be kell hogy termeljek. A párolt zöldségek tetején foglalt helyet a husi, ami már elsõ szempillantásra sem gyõzött meg arról, hogy tele lesz vele a pici pocim. Lényegében a sajtba bújtatott csirkemell, egy natúr csirkemell szeletet jelentett, ami egyszerûen sajttal volt beterítve, de azért mielõtt elrejtették volna azért alaposan kilapították. Ízletes volt, de elsõsorban sajt ízû, némi fûszert azért még simán elbírt volna, na meg persze az sem lett volna baj, ha vastagabb a hússzelet. A köret nem igazán okozott meglepetést. Az édesburgonya a maga sütõtökös krumpli ízével, remekül passzolt, mind a sárgarépa, mind a sajtos hús ízéhez, és még az a tudat is finomabbá tette, hogy egészségesebb, mint a sima mezei burgonya. A végeredmény annyi, hogy az adag kicsi, az ízvilág egy erõs közepes, az ár pedig nem kevesebb, mint 795 Forint.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Zöldséges fetasajtos rizottó
Pénteki napra, úgy döntöttem, hogy be kell, hogy vállaljak egy vegetáriánus fogást. A felhozatal, hát hogy is mondjam, egy húsevõnek elég gyászos. Némi válogatás után úgy döntöttem, hogy legyen rizottó, azt szeretem, ha meg még némi feta sajt is kerül a dobozba, akkor már talán nem is igazán fogom érezni a hús hiányát. A doboz kibontása után egy kicsit elkeseredtem, semmi extra, némi rizs, sok gombával és zöldborsóval, és nyomokban sárgarépa darabokkal. Reménykedtem benne, hogy az íz megnyerõbb lesz, mint a látvány, de a kóstolás után az eddig inkább pozitív kép elég negatív irányt vett. A rizs szerintem nem fõtt meg rendesen, és elsõsorban az egész ételnek gomba íze volt. A feta sajt, amit a közepére pattintottak, szörnyû ízû volt, két falatnál több nem ment le belõle a torkomon. Nagyjából az adag felét ettem meg, azt is úgy, hogy valami fagyasztott kamu fasírtot hámoztam elõ a mélyhûtõbõl, hogy egy kicsit élvezetesebbé tegyem az ebédet. Lehet, hogy a nem vega létem mondatja ezt velem, de ez bizony 10 -es skálán maximum -1 -es lehetne. Az ár 495 Forint, az íz feledhetetlen, egyértelmû hiba volt ezt választani vega fogásnak.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Kakaós tönkölyguba
A végére hagytam még egy szipi-szupi egészséges gubát. Az alapot képezõ kifli tönkölybúza lisztbõl készült, így biztosítva az egészségességet. Erre került némi vanília öntet és kakaó por. A fogás eritrittel készült, ami sajnos nem tudja azt az élményt biztosítani, amit a nagymamáink mákos gubájától kaphatunk, így aki ilyesmire számít annak bizony csalódás lesz ez a deszert. Egészségesnek bizony egészséges, de a halovány ízek miatt, sajnos feleslegesen kiadott 390 Forintnak érzem, mait fizettem érte.
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
Igazából összehasonlítási alapom nincsen, eddig egy-egy ilyen ételszállítóktól rendelt fogást fogyasztottam csak. Az Egészségkonyha, minden ételében törekszik arra, hogy nem a megszokott, alapanyagokból készítse a fogásokat, és így a szervezetünket ne terheljük feleslegesen, nehezen emészthetõ szénhidrátokkal és mindenféle adalékanyagokkal. A fogások, amiket választottam, alapvetõen nem voltak rosszak, ha eltekintünk a vega kajás balesettõl. Egy alternatívának merem õket ajánlani, esetleg annyit javasolnék, ha rendeltek, azért nézzétek meg jól, hogy mekkorák az adagok, nehogy a 200 grammos diétás kiadásoktól éhesen kelljen felállnotok az asztaltól. A következõ hasonló tesz végén, már lesz összehasonlítási alapom, és akkor már meg fogom tudni mondani, hogy a kettõ közül melyiket ajánlanám, és így tovább és így tovább.