Egy csészényi brownie
sponsored links
A duplakávés-duplacsokis brownie önmagában is nagyon finom, adagonként, kávéscsészében kisütve pedig kifejezetten menõ.
Szerdai brownie-sütõs kalandom azzal kezdõdött, hogy Gabi barátnõm a férje közelgõ születésnapjára való tekintettel ki akarta próbálni az új Miele sütõjét (annyira új, hogy a pult még el sem készült hozzá, egy széken álldogál a konyhában, a hûtõvel szemben).
Mivel most én is "sütõtlen" vagyok, áthívott, hogy avassuk fel együtt (ez olyan háziasszonyos vircsaft, a férfiaknak hiába is magyaráznám: sokkal jobb ketten silabizálni a felhasználási kézikönyvet, és tanakodni,hogy kell beállítani a sütési idõt - aztán együtt örülni a végeredménynek).
Mivel a végeredményt utaztatni kellett (a nyaralóban lesz a buli), és lesznek gyerekek is, két brownie mellett döntöttünk: egy kávés a felnõtteknek, egy krémsajtos a gyerekeknek, mindkettõ áfonyával. Mint a képen látható, szuper minõségû hozzávalókkal dolgoztunk: illy kávé, Domori 70%-os sütõcsokoládé, mandulaliszt - a Kalinka vodkában jelentõs mennyiségû madagaszkári vaníliarúd üldögél - õ tehát egy házi vaníliakivonat.
És volt itt még egy Mandula - a mi szõrös kis segítségünk, mert minden rendes háztartásban lakik egy fekete macska... (Õ nem olyan szemtelen és dundi, mint az enyémek.)
Mivel vastag falú, illy kávéscsészék is voltak a háznál, végre teljesült egy régi vágyam: pici mokkáscsészékbe adagolva süthettem meg a duplakávés brownie-t. Attól duplakávés egyébként, hogy nemcsak fõzött eszpresszó, hanem frissen darált kávé is van benne - szóval nem apróztuk el. A kísérlet minden szempontból tökéletesen sikerült: az illy csészék bírják a sütést, és a tészta is szép lesz benne!
Ezek után gondolom, mindenki a receptet várja, tehát íme (a krémsajtos változat a jövõ héten érkezik):
Hozzávalók:
100 g mandulaliszt
100 g finomliszt
200 g barnacukor
2 teáskanál vaníliakivonat
4 adag frissen fõzött espresso kávé
4 evõkanál frissen darált pörkölt kávé
200 g 70%-os fekete csokoládé
100 g vaj
1 kávéskanál sütõpor
1 dl tejszín
5 egész tojás
50 g áfonya és kevés málna a díszítéshez
1. A fõzött espressóból, a tejszínbõl és a cukorból lassú tûzön kevergetve szirupot fõzünk. Ebben feloldjuk a csokoládét, a vajat, majd hozzáadjuk a vaníliát, majd az õrölt kávét is.
2. A tojásokat lazán felverjük, majd hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet (a finomlisztet és a mandulalisztet korábban összekevertem).
3. Folytonos keverés mellett a két masszát elegyítjük, majd egy sütõpapírral bélelt sütõformába kanalazzuk, illetve megtöltjük a hõálló kávéscsészéket is, ha vannak.
4. A tetejére szórjuk a gyümölcsöket.
5. A sütõt elõmelegítjük: mi magas, hosszúkás sütõformát használtunk, ebben lassabban sül át a tészta, ezért ehhez 160 fokon 45 percet ajánlok. Ha kerek tortaformát, vagy tepsit használunk, ahol a tésztavastagság nem haladja meg a 3 centit, süthetjük 180 fokon 30 percig. A kávéscsészében 15 perc alatt sült át (kicsit vastag a fala, de ezért nem reped el).
6. Mint minden brownie-t, ezt is teljesen ki kell hûteni fogyasztás elõtt - a legjobb másnap lesz.
Íme, a végeredmény: