Egy csupor étel :)
sponsored links
Itt a friss zöldborsó, nem tudok ellenállni neki, mikor megpillantom a piacon. Bármilyen macerás a tisztítása, akkor is beszerzek egy kisebb adagot. Otthon a tv elõtt kiszemezgetem, aztán jöhet az ötletelés, hogy mit is fõzzek vele.
A következõ ételt egy szomorú esemény elõzte meg, egy éve meghalt az egyik nagymamám. Rengeteg konyhai dolgot örököltem tõle, köztük voltak kb. fél literes kis leveses csuprok. Ezeket rakosgattam éppen, mikor elkezdett jönni az ihlet Ha már bírják a forróságot, akár a sütõbe is berakhatom, így a tervezett karfiolpaprikást kicsit felturbóztam, ez az aranyos kis étel lett belõle:
Zöldborsós karfiolpaprikás füstölt sajttal és tojással
Hozzávalók 4 fõre:
1 kisebb fej karfiol
20 dkg zöldborsó
1 nagy fej hagyma
2 ek pirospaprika
Só, bors
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
20 dkg füstölt sajt
4 tojás
1 ek kacsazsír
A karfiolt kicsi rózsáira szedjük, a hagymát apróra vágjuk. A hagymát megfonnyasztjuk a kacsazsíron, megszórjuk a pirospaprikával. Rászórjuk a karfiolrózsákat, összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy csak félig lepje el, megsózzuk, borsozzuk. Mikor a víz felforr, mérsékeljük a lángot, befedjük, 10-15 percig fõzzük, míg majdnem teljesen puha lesz. Ekkor hozzáadjuk a borsót, készre fõzzük a zöldségeket. A petrezselymet apróra vágjuk, a tejföllel együtt az ételhez keverjük. Immár fedõ nélkül addig forraljuk, míg a nedvesség nagy része elfõ, a szaft kissé besûrûsödik. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
4 csuprot (kb. 5 dl-es) ízlés szerinti mennyiséggel megtöltünk,
elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot, ráütünk 1-1 tojást. 200 fokos sütõben kb. 8 percig sütjük, míg a fehérje megszilárdul, a sárgája viszont még folyós marad. Petrezselyemlevéllel és csipet csipet pirospaprikával díszíthetjük.
Óvatosan fogyasszuk, a csupor meleg marad!
Még egy ünnepi étel
Változatok egy formára
Ismét egy színes étel
Soksajtos fõétel
A következõ ételt egy szomorú esemény elõzte meg, egy éve meghalt az egyik nagymamám. Rengeteg konyhai dolgot örököltem tõle, köztük voltak kb. fél literes kis leveses csuprok. Ezeket rakosgattam éppen, mikor elkezdett jönni az ihlet Ha már bírják a forróságot, akár a sütõbe is berakhatom, így a tervezett karfiolpaprikást kicsit felturbóztam, ez az aranyos kis étel lett belõle:
Zöldborsós karfiolpaprikás füstölt sajttal és tojással
Hozzávalók 4 fõre:
1 kisebb fej karfiol
20 dkg zöldborsó
1 nagy fej hagyma
2 ek pirospaprika
Só, bors
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
20 dkg füstölt sajt
4 tojás
1 ek kacsazsír
A karfiolt kicsi rózsáira szedjük, a hagymát apróra vágjuk. A hagymát megfonnyasztjuk a kacsazsíron, megszórjuk a pirospaprikával. Rászórjuk a karfiolrózsákat, összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy csak félig lepje el, megsózzuk, borsozzuk. Mikor a víz felforr, mérsékeljük a lángot, befedjük, 10-15 percig fõzzük, míg majdnem teljesen puha lesz. Ekkor hozzáadjuk a borsót, készre fõzzük a zöldségeket. A petrezselymet apróra vágjuk, a tejföllel együtt az ételhez keverjük. Immár fedõ nélkül addig forraljuk, míg a nedvesség nagy része elfõ, a szaft kissé besûrûsödik. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
4 csuprot (kb. 5 dl-es) ízlés szerinti mennyiséggel megtöltünk,
elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot, ráütünk 1-1 tojást. 200 fokos sütõben kb. 8 percig sütjük, míg a fehérje megszilárdul, a sárgája viszont még folyós marad. Petrezselyemlevéllel és csipet csipet pirospaprikával díszíthetjük.
Óvatosan fogyasszuk, a csupor meleg marad!
Hasonló bejegyzések:
Még egy ünnepi étel
Változatok egy formára
Ismét egy színes étel
Soksajtos fõétel