Egreskrém Két cica konyhájából
sponsored links
A múlt héten Ildikó, a Két cica konyhája blog és hasonló címû szakácskönyv szerzõje hívott fel, hogy ugorjak be helyette egy tévémûsorba. Õ kificamította a bokáját, úgyhogy én fõztem meg helyette a receptjeit. Az egyik ezek közül az akácvirágos szörppel ízesített egreskrém volt.
Ez nekem már akkor is annyira ízlett, hogy azóta itthon is újra elkészítettem. Mivel nótóriusan nem tudom követni a szakácskönyvek receptjeit, így ezt is átírtam egy kicsit a saját szám íze szerint.
Hozzávalók 4 kis adaghoz:
30 deka egres, 25 deka mascarpone, 2+1 evõkanál cukor, 2 evõkanál narancslikõr, 5 deka szeletelt mandula.
Elkészítése: Az egrest megmostam, majd úgy ahogy volt egészben feltettem fõzni 1 dl vízben. Körülbelül negyed óra alatt teljesen szétfõtt. Ekkor egy villával összetörtem, majd egy szûrõn keresztül kanállal átpaszíroztam. Így a magok fennakadnak, csak egy krémes, sûrû egres ízû cucc marad alul.
A kihûtött gyümölcspürét elkevertem 2 evõkanál cukorral és a likõrrel, majd a mascarponet is beledolgoztam. Egy lágy, krémes massza lesz a végeredmény. Ezt dekoratív kis tálkákba szedtem.
A tetejére karamellizált, pirított mandula került. Ez úgy készül, hogy a száraz serpenyõbe szórom a mandulát és 1 kanál cukrot. Pár perc alatt el is kezd olvadni, barnulni a cukor. Ekkor párszor átkeverem, hogy egyenletes legyen, majd egy tányéron szétterítve hagyom kihûlni. Ropogós és isteni finom lesz.
A krém csudajó lehûtve, savanykás, frissítõ és tényleg elég belõle egy pici adag :)
Ez nekem már akkor is annyira ízlett, hogy azóta itthon is újra elkészítettem. Mivel nótóriusan nem tudom követni a szakácskönyvek receptjeit, így ezt is átírtam egy kicsit a saját szám íze szerint.
Hozzávalók 4 kis adaghoz:
30 deka egres, 25 deka mascarpone, 2+1 evõkanál cukor, 2 evõkanál narancslikõr, 5 deka szeletelt mandula.
Elkészítése: Az egrest megmostam, majd úgy ahogy volt egészben feltettem fõzni 1 dl vízben. Körülbelül negyed óra alatt teljesen szétfõtt. Ekkor egy villával összetörtem, majd egy szûrõn keresztül kanállal átpaszíroztam. Így a magok fennakadnak, csak egy krémes, sûrû egres ízû cucc marad alul.
A kihûtött gyümölcspürét elkevertem 2 evõkanál cukorral és a likõrrel, majd a mascarponet is beledolgoztam. Egy lágy, krémes massza lesz a végeredmény. Ezt dekoratív kis tálkákba szedtem.
A tetejére karamellizált, pirított mandula került. Ez úgy készül, hogy a száraz serpenyõbe szórom a mandulát és 1 kanál cukrot. Pár perc alatt el is kezd olvadni, barnulni a cukor. Ekkor párszor átkeverem, hogy egyenletes legyen, majd egy tányéron szétterítve hagyom kihûlni. Ropogós és isteni finom lesz.
A krém csudajó lehûtve, savanykás, frissítõ és tényleg elég belõle egy pici adag :)
Az eredeti recept a Receptek a két cica konyhájából címû szakácskönyvbõl:
Bodzás egresmártás
Elõkészítés: 15 perc + a bodza fõzési ideje
Elkészítési idõ: 25 perc + hûtési idõ
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók: 500 g egres, megtisztítva, 1 deci víz, 50 g méz, 1 deci bodzaszörp, 250 g mascarpone, 250 g tejszín, tört mandulás keksz.
Elkészítése: Az egrest a vízzel együtt tegyük fel fõni, és lefedve fõzzük addig, míg a gyümölcsszemek megpuhulnak.
A tûzrõl levéve adjuk hozzá a bodzaszörpöt és a mézet, majd turmixoljuk simára a masszát, és hagyjuk kihûlni.
Közben verjük fel a tejszínt.
Elõször a mascarponét adjuk a masszához, végül a tejszínhabot keverjük bele.
Alaposan lehûtve, mandulás keksszel tálaljuk.