Egreskrém, egresszósz, ahogy tetszik...
sponsored links
Egres, piszke, köszméte, ez mind ennek a gyümölcsnek az elnevezése. Finom fanyar, savanykás gyümölcs, tele C vitaminnal és még ki tudja mi mindennel, az biztos, hogy nagyon egészséges.
Sokan nem szeretik, bár szerintem inkább nem ismerik eléggé.
Nekem ez nagy-nagy gyerekkori kedvenc.
Apai nagymamáméknál /leánykori nevén Zs. Anna, az õ tiszteletére lettem Anikónak keresztelve/ sok egres bokor volt, a gyümölcsöt ettük csak úgy a bokorról is, de a mama rendszeresen készítette az egrest levesnek, szósznak például fõtt hús mellé, együtt valami egészen kiváló ízhatású és desszertnek, amikor pohárkrém lett belõle.
Ami ennek a nagymamámnak az érdekessége, hogy nem volt sem jó szakácsnõ, sem jó háziasszony, egyszerûen nem érdekelte különösebben ez a tevékenység, nem ez volt a fontossági sorrendje elején, de még a közepén sem, ennek ellenére 5 gyermeket nevelt fel, és idõsebb korára 6 unokát gardírozott nyaranta, 4 fiút és két lányt. Mindig volt mit enni, mert azért fõzött, csak nem annyira jól, de ilyen különlegességeket viszont csak nála ettem, mint az egresbõl készült ételek vagy a zöld dió befõtt, ezekkel szívesen elbabrált.
Az anyai nagymamám volt a kiváló szakácsnõ /leánykori nevén A. Mária, nekem a második nevem lett a ...