Eddig csak Itália ontotta
sponsored links
Eddig csak Itália ontotta a polentát, de mára már, szerencsére az egész világon népszerûvé vált ez a pompás kis étel. Az én drága Mamikám is régóta készíti az olaszok eme klasszikus remekmûvét; egyszerûbben, csak sós vízzel, egy kanál zsírral, pirított hagymával és tejföllel tálalva. Ja! és õ még "maradi módon" kukoricakásának nevezi. Sajnos nálunk az van, ha valakit kukoricakásával kínálsz annak kicsit fintorogva, egybõl egy haszonállat jut eszébe, ha pedig (lényegében) ugyanazt polentaként ajánlod, órákig tudja isteníteni, összekötve olasz nyaralásai emlékeivel. Ez kérem szépen nem más mint a fantázia hiányából eredõ, de nem csak ennek köszönhetõ sznobizmus. Azért van ez így, mert ha, egyszer nekünk valaki azt mondta, hogy a kukoricadarát szépen, lassan fõzd, pufogtasd, dagaszd akár 30-40 percig és a végén keverj bele egy kis zsírt és kész. Ez így van, így kell csinálni, mese nincs, így tanították és kész; máshogyan NEM lehet. Bezzeg az olaszok, azok igen! Olívaolajjal vagy vajjal, sajttal, fûszerekkel és képzeld el olyant is hallottam, hogy fehérbort raknak bele! Hát, igen õk az olaszok és a hihetetlenül finom polentájuk. De mi miért nem merünk hozzányúlni a kukoricakásánkhoz?! Ja! mert így tanították :(
Az elnevezést illetõen is az van, hogy az étlapon szereplõ polentát sokkal könnyebb eladni, akár köretként is, mint az egyszerû kukoricakását. Tudom, és szerencsére, egyre inkább jönnek vissza a régi, régies ételek a magyar gasztronómiába is (talán trendi dolognak is számít), de érdekes módon a kukoricakása elnevezéssel még nem nagyon találkoztam étlapokon.
Az elkészítésénél is több apró különbség lehet, tájegységenkét (az olaszoknál is) van ahol sûrûbbre, van ahol ...