Eco style szamócás quiche

2018-05-24

sponsored links

Történt egyszer, hogy cikket írtam egy olyan bisztróról, ahol mosogatás helyett megettem a tányért az étkezés végeztével. Megvan ez már vagy 2 éve. Azóta hol itt, hol ott, de valamilyen ciklikussággal egymásba botlottunk Zsuzsával, a bisztro tulajával, aki azóta a fenntartható catering elkötelezett képviselõje lett. Zsuzsa ehetõ tányérok (meg lebomló tányérok, evõeszközök, poharak, szalvéták, szemeteszsákok) forgalmazásával foglalkozik. Respekt! No, ezekbõl az ehetõ tányérokból sorakozik most nálam vagy egy tucatnyi, hogy kezdjek velük valamit. Szóval, most ott tartunk, hogy featuring van. Rizsázzunk ft. Eco-catering.

És mivel épp fürdünk a zamatos szamócában, egy szamócás ? bazsalikomos édes quiche-t sütöttem az elsõ tányérban a tucatnyiból. A lenti receptben egy hagyományos pite formához szabott mennyiségeket adtam meg. A képen látható ehetõ tányérban sütött mini quiche kb. 18-20 centis és epres bazsalikomos álnéven fut?

Elõkészítés: 15 perc + 30 perc hûtés a tésztának

Sütési idõ: 15 + 15 + 30-35 perc





Hozzávalók (kb. 25 centis lapos pite formához):

a tésztához:

25 dkg liszt

csipet só

12,5 dkg hideg vaj

kb. 75 ml hideg tej

1 csomag vaníliás cukor

a töltelékhez:

1 jól megtömött csésze mascarpone (kb. 30 dkg)

1 dl zsíros tejszín

1 egész tojás

1 csapott ek. liszt

1 kezeletlen citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

néhány ek. jó minõségû méz (ízlés szerint)

citromlé (ízlés szerint)

2-3 ek. finomra vágott friss bazsalikom

1 rebarbara megpucolva és vékonyan felszeletelve

10 ? 12 szem szamóca

A rebarbarát megpucoltam és vékonyan felkarikáztam. Egy kis tálkába tettem, megszórtam 2 tk. cukorral és hagytam állni. A szamócákat megmostam, félbevágtam és hagytam száradni.

A tésztához a lisztet a sóval egy nagy tálba szitáltam, vagy egyenesen a konyhai robotgép táljába. Gyorsan összekevertem. Hozzáadtam a hideg, felkockázott vajat és röviden összedolgoztam, hogy finom zsemlemorzsa állagú legyen. Ezután apránként hozzáöntöttem a tejet, amíg a tészta éppen, hogy összeállt. Ezután lisztezett deszkára borítottam, és kissé átgyúrtam. Gombócot formáztam belõle, és fóliába csomagolva bõ fél órára a hûtõbe tettem.

30 perc után bekapcsoltam a sütõt 175 fokon, légkeverésen (gázsütõn 2-es fokozat). Enyhén lisztezett deszkán/pulton vékonyra és kb. köralakúra nyújtottam a tésztát (kb 4-5 mm), majd egy kb. 25 centis piteformába tettem a tésztát. A szélét szépen elegyengettem, a felesleget leszedtem. A tésztát lefedtem alufóliával, sütõ gyöngyöket tettem rá (ha nincs, a lencse is tökéletes), és vakon elõsütöttem. Fóliával 15 percig, majd fólia nélkül 10-15 percig, amíg kapott egy kis színt a tészta.

Amíg a tésztát elõsütöttem, összeállítottam a tölteléket. Egy keverõtálban alaposan kikevertem a mascarponét a tojással, , a tejszínnel, a citromhéjjal, a citromlével, a vaníliás cukorral és a mézzel. Hozzákevertem a finomra aprított bazsalikomot is.

Amikor a tészta megsült, elrendeztem a rajta a lecukrozott rebarbarát. Lassan, óvatosan ráöntöttem a mascarponés keveréket, a tetejére. Óvatosan a forró sütõbe tettem és kb. 35 perc alatt szépségesen aranybarnára sütöttem. Ekkor még kissé folyósan lágy lehet a közepe, ezért hagyjuk teljesen kihûlni. Mire kihûl, vághatóra szilárdul a töltelék.

Lágyan felvert tejszínhabot és még néhány szem friss szamócát adhatunk hozzá.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog




Innen is szemezgethettek





Pho bo funky style



Málnás sárgabarackos süti



Narancsos étcsokis cookie



Instant forró csoki helyett?




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2018/05/24/eco...

sponsored links

Keres?s