Ecetes, reszelt torma házilag (csípõs)
sponsored links
Elképesztõen egyszerû, gondolkodtunk is rajta, hogy illik-e neki egy külön receptet készíteni, de mivel egy apró tapasztalás is van benne, ezért úgy döntöttünk, legyen...
Évekig vágyakoztunk az igazi csípõs, orrtekerõsen könnyezõs reszelt tormára, minden nélkül, egyszerûen. Nagy örömünkre találtunk is egy márkát, ami ígéretesnek tûnt, azonban kiderült, hogy ott sem minden teljesen az aminek látszik és kerül még bele adalékként pár ez, meg az.
Nosza, készítsük el magunknak. Visszatérõ, éves programként sírós, de kitartó torma reszelés, kíváncsi várakozás, majd újra és újra semmi. Édes, finom, de semmi csípés.., mígnem egyszer csak megvilágosodtunk és elõkerült az ecet, amely aztán elõcsalogatta a vágyott erõt :-)
Ezzel a módszerrel egyszerû, csípõs, reszelt tormát lehet készíteni, ami kifejezetten jó a Húsvéti sonka mellé, mert számos elõnyös tulajdonsága mellett segíti az emésztést is.
nagyobb torma gyökér
1/2 dl ecet (nálunk fehér balzsam)
jól záródó befõttes üveg
1. pucoljuk meg a tormát és apró lyukú reszelõn reszeljük le (elõnyt jelent vékony gumikesztyû és maszk/úszószemüveg használata)
2. szorosan lenyomva tegyük jól záródó, tiszta befõttes üvegbe és öntsük rá az ecetet
3. egy éjszakát hagyjuk hûtõben összeérni
Praktikák:
- amennyiben az egy éjszakás "érés" után is kevéssé csípõs, adjunk még hozzá ecetet
- ecetes céklában is finom
Napi útmutató: "Néha okosabb együtt úszni az árral, és azt tenni, amit a pillanat sugall." S. Kinsella