ECETES-MÉZES ROTUNDA TÉLÉRE

2017-10-07

sponsored links


Egy alkalommal a nyár folyamán nagyon finom mézes paprikát kaptam barátnõmtõl, H-G Anitától Dercenbõl. Kellemesen csípõs, ízes, finom savanyúságnak bizonyult. El is kértem a receptjét, amit kicsit saját ízlésemre formáltam és befõztem 4 kilónyit, egészben mérve. Tartósítószermentes!

Hozzávalók 5 kilóhoz + az én kiegészítésem:

1,7 dl víz
4 dl ecet, 9 %-os, nekem most 10 %-os volt itthon
bõ 5 evõkanál méz +1-et tettem hozzá
3 kanál só +1 ek-al megtoldottam, valószínûleg ez só függõ
16 dkg cukor + 25 dkg-al többet adtam hozzá, így kellemesebb az íze, kicsit kompenzálja a csípõsséget
2 dl olaj
5-6 babérlevél
szemes bors

Ehhez az adaghoz 5 kg pucolt rotunda paprika (ismertebb nevén almapaprika) kell, Anita receptje szerint. 4 kilót vettem, nem volt több, így ahhoz készítettem el a fent leírt szirupot a kiegészítésekkel. 


Nem volt kedvem átszámolni a csökkentett hozzávalókat, így a leírtakban szereplõ mennyiséget vettem alapul. Természetesen maradt a fûszeres lébõl feleslegben, amit salátakészítéshez felhasználtam.
A rotunda csípõssége miatt gumikesztyûben dolgoztam vele. A paprikát alaposan megmostam, hegyes késsel alányúlva, körben kivágtam a szárát a zölddel. 


Az aljukon késsel keresztben egyszer vagy kétszer bevágtam, nagyságtól függõen, úgy, hogy nem végig, vagyis hogy egyben maradjanak. 



Ellenõriztem, nem-e rossz a belseje és az ecetes lé is jobban átjárja, így könnyebb enni is. Ahol rossz volt, barnult, azt 4 szeletbe vágtam, a rossz részeket, a magját kipucoltam.


Felfõztem a szirupot a hozzávalókkal. Egyszerre annyi paprikát tettem bele a fövõ szirupba, amennyi kényelmesen elfér benne.


A paprikát addig kell fõzni, amíg a villa foka bele nem megy, de még nem lágyul el. Az kb 10 perc, de attól függ, mekkora lángon fõzzük.
A paprikát kiszedtem szûrõkanállal, és amíg a többi fõtt, az elõbbieket az üvegekbe áttettem.

A legvégén a szirupot még egyszer átforraltam és rámertem az üvegben lévõ paprikákra.
Folpackot téve a fémfedõk alá, lezártam. Szalicil nélkül is eláll, de lehet picit beletenni. Én nem tettem.
Száraz dunsztba, párnák közé helyeztem az üveg paprikákat másnapig.

Pár nap érlelõdés után ma felbontottam- isteni finom lett!!! A felbontott üveggel gyorsan el is fogyott, még a finom leve is :)

Másik kedvenc olajos paprika receptem, ami nem csípõs és nagyon egyszerû elkészíteni, itt olvasható! Próbáljátok ki ezt is!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... https://vicuska13.blogspot.com/2017/1...

sponsored links

Keres?s