Döner kebab
sponsored links
Imádom a gyorséttermi kajákat, a girosz az egyik örökös kedvencem.
Mivel 10-bõl 10x nem ehetem, kipróbáltam itthon az egészséges vegán változatot.
A tzatziki nem az én “gyártmányom”, a Nyersétel Akadémiától rendeltem. Kesudió a joghurt alapja és valami eszméletlen finom, úgyhogy mindenképpen ki fogom próbálni.
Szóval a döner: tönkölylisztbõl sütött lepénykenyér, szejtán hús, nyersek és a tzatziki. Na, meg egy kis csípõs Jalapeno paprika krém. Isteni finom ebédem volt…….
Hozzávalók:
Szejtán – fogalmam sincs mennyi, mindenestre így készítem. Vékony(!) csíkokra vágtam, Vegeta naturella görög fûszerkeverékkel és pici olívaolajjal pácoltam, majd forró serpenyõben kisütöttem.
A lepénykenyérhez:
25 dkg tönkölyliszt ( fele teljes õrlésû, fele fehér)
2 dl víz ( meg még egy kicsi )
1 tk. porélesztõ
1 tk. só
fél tk. cukor
1 ek olaj
A hozzávalókból tésztát keverünk, igen egy kanállal egyszerûen összekeverjük, mint a nokedlit és félretesszük kelni.
1 – 1,5 óra múlva átkeverjük, majd vizes (!) kézzel kettészedjük és 2 lepényt egy sütõpapírral bélelt tepsire ügyeskedjük. Ha vizes a kezünk nem ragad rá a tészta és könnyen lehet gyúrogatni, formázni.
A lepényeket eligazgatjuk, tetejüket lenyomkodjuk, vizes kezünkkel megtapicskoljuk és 230 C-os sütõben megsütjük. ( 12-15 perc )
Egyebek:
nyers zöldségek: paradicsom, paprika, uborka, hagyma, reszelt sárgarépa, káposzta, salátalevelek stb.
szószok
Összeállítjuk a dönerünket: félbevágjuk a lepénykenyeret és megpakoljuk: salátalevelek- szejtán – egyéb zöldségek – szószok.
A tetejét jól rányomkodjuk, és ehetünk.