Dödölle és káposzta avagy Innen-onnan, de magyarul
sponsored links
Egy ideje foglalkoztat a téma, miszerint az európai konyha több részén is készítenek, különbözõ galuskákat, illetve galuska szerû étkeket, amiket nem csak köretként használnak, hanem önálló fogásként is. Országonként, tájegységenként, mindenféle földi jóval keverik, variálják egybe, ez a káposztától, a tejszínes-sajtos mártásig szinte bármi lehet..., Mi pedig, lényegében a klasszikus tojásos nokedlivel kimerítjük ezeket a lehetõségeket.
Egyébként jómagam, már tettem, néhány, elenyészõ kísérletet erre...
Ma is ilyesmiben gondolkodtam, aztán valamirõl eszembe jött, hogy akkor már legyen egy kicsit helyi, a Mi tájegységünkre jellemzõ "galuska", ami nem más, mint a fantasztikus dödölle.
A dödölle készítésének módja, minimálisan eltérhet receptenként, de a lényeg az nem változik. A receptben belinkeltem, azt ahogy én készítem, de mint azt jelzem is, ha van valakinek bevált, saját, dödölle receptje, az készítse azzal; bár szerintem, ennél az ételnél, nem baj ha picivel masszívabb, "keményebb" a Dödi ??
KÁPOSZTÁS DÖDÖLLE
Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg paraszt kolbász
1 fej vöröshagyma
rozmaring
4 adag dödölle
A dödölle receptjét >ITT< találod; én így készítem, de ha van saját bevált recepted, akkor készítsd azzal.
A savanyú káposztát szükség szerint kimossuk, majd egy éles késsel, kicsit átvagdossuk.
A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk és egy nagy serpenyõben együtt elkezdjük, pirítani.
A kolbászt vékony karikákra vágjuk, és amikor a hagymás alap kezd szép színt kapni, hozzáadjuk.
1-2 perc pirítás után jöhet a káposzta, alapon összekeverjük, rozmaringgal ízesítjük, aztán egy kevés vízzel felöntve kívánt puhaságúra pároljuk, de a mennyire csak lehet a levét elforraljuk.
A kiszaggatott dödöllét jelen esetben, egy másik serpenyõben, hagyma nélkül szépen megpirítjuk, majd a káposztával összefogatjuk.