Döblecben sült sertéspörkölt
sponsored links
Döblec avagy az erdélyi sütõtök
Míg erdélyben szinte mindenki így ismeri a sütõtököt, addig magyarországban sokan nem is tudják, hogy mit takar ez a szó. A döblec a sütõtök egyik kerek fajtája, kívül zöldes-szürkés, belül vadító narancssárga. Íze édeskés, jellegzetes de nem markáns, tovább ízesíthetõ különbözõ fûszerekkel. Jól harmonizál a fahéjjal, szerecsendióval, római köménnyel, gyömbérrel, curryval, rozmaringgal. Bár sülve, önmagában fogyasztva közkedvelt téli csemege, számos más felhasználási módra van lehetõség. A levestõl kezdve, fõételek, köretek, sütemények, krémek, ivólevek végtelen változata készíthetõ belõle, nem utolsó sorban kiváló fõzõ és tálaló eszköz is lehet. Süteményekbe és kelt tésztákba használva, ezek szerkezete nagyon puha lesz tõle.
Hozzávalók: 1 döblec, 80 dkg sertéscomb, 5 dkg szalonna, 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 paprika, 1 ...