Dámpörkölt

2014-05-28

sponsored links









Nem vagyok egy nagy pörköltevõ. Sokszor az eltett adagok gulyáslevesként végzik. Persze mihez képest nem vagyok az? Elvagyok nélküle jó darabig az biztos, ám ha mind közül választani kell, akkor dámpörkölt. :) ...bográcsban. ...ahogy Apu, és Öcsi fõzi. Nincs is jobb, mint Anyuéknál körbeülni az asztalt a diófa alatt és kényelmesen belakmározni belõle a friss levegõn. :D Kinek-kinek a kedvenc köretével: bolhás krumplival (köménymagos), galuskával, vagy csak egyszerûen frissen sült ropogós héjú kenyérrel. Némi lilahagymás paradicsomsalátával. ...vagy uborkasalátával. ...vagy csalamádéval. Ááá, nem tom! :D Mindenhogy jó!
A múltkor kaptunk Apuéktól egy dám mellsõ combot. Eddig a mélyhûtõben várt, hogy végre vegyem a bátorságot és nekiálljak. Igen, tudom, a pörkölt alapjában véve nem bonyolult dolog, de mégis. Egy kis telefonos segítség otthonról és ebédre már ott gõzölgött az asztalon életem elsõ dámpörköltje. Igaz, nem bográcsban, mert az még nincs (sürgõsen beszerzendõ).
Bogár, ez nagyon finom lett! ...ezek szerint jó pörköltet nem csak több kiló húsból lehet fõzni. ...hangzott a kedves dicséret. :) ?






Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg dámhús (lehártyázva, csont nélkül)
2 fej vöröshagyma
1 fehér húsú paprika
1 savanykás húsú alma (Idared)
3 ek. zsír
2 ek. õrölt pirospaprika
1/2 kk. köménymag

víz


  1. A húst felkockázzuk. A vöröshagymát, paprikát finomra vágjuk, az almát meghámozzuk.
  2. Egy nagyobb edényben felhevítjük a zsírt. Beletesszük a hagymát, paprikát és kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma üveges lesz és a paprikával együtt megpuhul. Beleszórjuk a köménymagot, átkeverjük, majd ráhintjük az õrölt paprikát és azzal is átforgatjuk a hagymát.
  3. Beletesszük a húst, sózzuk, majd gyors mozdulatokkal átforgatjuk a paprikás-hagymás alappal. Felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Belereszeljük az almát, elkeverjük, majd kis/közepes lángon néha óvatosan megkeverve készre fõzzük a pörköltet. A közben elpárolgó vizet tetszés szerint pótoljuk.








Tipp: A hús felszínén lévõ hártyaréteget sütés/fõzés elõtt el kell távolítani, különben a hús rágós lesz. A hártyázás akkor a legkönnyebb, ha a hús fagyasztóban volt és épp elkezd kiengedni. Ilyenkor könnyen meg tudjuk fogni és le tudjuk vágni ezeket a részeket.

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s