Duplán gesztenyés torta (gluténmentes)
sponsored links
A szûkebb és tágabb családunkban ez az egyik kedvenc torta. :) A tésztája a sok tojáshabtól könnyed, a gesztenyével és csokival pedig nagyon finom is. A krémje fõzött krém, szintén gesztenyével és rummal ízesítve. A díszítésnek csak a fantáziánk szab határt, akár csokival is bevonhatjuk a tetejét, nálunk most tejszínhabbal teljesen bevonva készült, ici-pici kakaóporral megszórva. A recept a Kifõztük Magazin 4. születésnapi számában is megjelent, sok sikert hozzá!
Hozzávalók 23 centi átmérõjû tortaformához:
a tésztához:
- 8 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 10 dkg étcsokoládé
a krémhez:
- 15 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 20 dkg vaj
- 1 evõkanál rum
a díszítéshez:
- 2-3 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- keserû kakaópor
- A tésztához a tojások sárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem.
- A felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítottam, a tojások fehérjébõl kemény habot vertem.
- A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához kevertem, majd óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a fehérjehabot is.
- A tortaforma alját sütõpapírral kibéleltem, belesimítottam a tészta harmadát és elõmelegített, 180 fokos sütõben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
- A maradék tésztából ugyanígy még két lapot sütöttem.
- A krémhez a cukrot és a tojásokat lábasba tettem, krémesre, habosra kevertem.
- Hozzáöntöttem a tejet, kis lángon felforraltam, majd 6-8 percnyi fõzéssel besûrítettem, a tûzrõl levéve hagytam teljesen kihûlni.
- A vajat elõször magában, majd a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával és a rummal habosra kevertem, végül - kanalanként adagolva - hozzákevertem a kihûlt krémet is.
- A tortalapokat a gesztenyés krémmel megtöltöttem: lap, egyharmad krém, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krémmel bevontam az egész tortát.
- Rövid idõre hûtõbe tettem.
- A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, csillagcsöves habzsákot használva a torta tetejét és oldalát díszítettem vele.
- Kakaóporral leheletfinoman meghintettem a tetejét, jól lehûtve tálaltam.