Duplán gesztenyés torta (gluténmentes)

2014-03-09

sponsored links

A szûkebb és tágabb családunkban ez az egyik kedvenc torta. :) A tésztája a sok tojáshabtól könnyed, a gesztenyével és csokival pedig nagyon finom is. A krémje fõzött krém, szintén gesztenyével és rummal ízesítve. A díszítésnek csak a fantáziánk szab határt, akár csokival is bevonhatjuk a tetejét, nálunk most tejszínhabbal teljesen bevonva készült, ici-pici kakaóporral megszórva. A recept a Kifõztük Magazin 4. születésnapi számában is megjelent, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 23 centi átmérõjû tortaformához:
a tésztához:

  • 8 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 10 dkg étcsokoládé

a krémhez:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 20 dkg vaj
  • 1 evõkanál rum

a díszítéshez:

  • 2-3 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • keserû kakaópor




  • A tésztához a tojások sárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem.
  • A felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítottam, a tojások fehérjébõl kemény habot vertem.
  • A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához kevertem, majd óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a fehérjehabot is.
  • A tortaforma alját sütõpapírral kibéleltem, belesimítottam a tészta harmadát és elõmelegített, 180 fokos sütõben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
  • A maradék tésztából ugyanígy még két lapot sütöttem.
  • A krémhez a cukrot és a tojásokat lábasba tettem, krémesre, habosra kevertem.
  • Hozzáöntöttem a tejet, kis lángon felforraltam, majd 6-8 percnyi fõzéssel besûrítettem, a tûzrõl levéve hagytam teljesen kihûlni.
  • A vajat elõször magában, majd a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával és a rummal habosra kevertem, végül - kanalanként adagolva - hozzákevertem a kihûlt krémet is.
  • A tortalapokat a gesztenyés krémmel megtöltöttem: lap, egyharmad krém, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krémmel bevontam az egész tortát.
  • Rövid idõre hûtõbe tettem.
  • A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, csillagcsöves habzsákot használva a torta tetejét és oldalát díszítettem vele.
  • Kakaóporral leheletfinoman meghintettem a tetejét, jól lehûtve tálaltam.



Folytats a blogon ... hankka.blogspot.com/2014/03/duplan-ge...

sponsored links

Keres?s