Duplán diós fagylalt
sponsored links
Aki szereti a diót, annak a nyár slágere lehet ez a fagylalt, hiszen a krémsajt fagyigép nélkül is lágyan krémessé teszi, a diógrillázs és a csipkebogyó (hecserli) lekvár csak hab a tortán, vagyis a fagyin :) A savanykás csipkebogyó lekvár tökéletes ízharmóniát alkot a dióval. Az eddig elkészített fagylaltok közül számomra ez viszi a pálmát, utána következik az Áfonyás fagylalt meg a Mentás, csokoládés fagylalt.
Hozzávalók: (6 ? 7 személy részére): 0, 5 liter tej, 4 tojássárgája, 15 dkg darált dió, 5 evõkanál cukor, 12, 5 dkg krémsajt. A diógrillázshoz: 5 dkg cukor, 5 dkg aprított dió. Öntetként: 2 ? 3 evõkanál csipkebogyó (hecserli) lekvár.
Elkészítése:
- Elõkészítjük a fagylalt hozzávalóit: a tejet, a tojássárgákat, a darált diót, a cukrot, a krémsajtot.
- A tejet a cukorral fölforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, 6 ? 7 percig fõzzük.
- Amikor a dió íze már nagyon erõteljesen érzik a tejen, akkor átszûrjük.
- A tojássárgákat simára kavarjuk, 5 ? 6 evõkanál diós tejjel felhígítjuk.
- A diós tejet visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a felhígított tojássárgákat, folyamatosan kavargatva tejföl sûrûségûre fõzzük.
- Amikor a fagyialap elkészült hideg vízben gyorsan kihûtjük.
- A krémsajtot felhígítjuk és simára kavarjuk 5 ? 6 evõkanál kihûtött fagyialappal.
- A felhígított krémsajtot a fagyialaphoz kavarjuk.
- A fagyit a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. Ha nincs idõnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.
- Elõkészítjük a diógrillázs hozzávalóit: az aprított diót és a cukrot.
- A cukrot egy edényben karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, majd egy megvizezett vágódeszkán ellapítva hagyjuk kihûlni.
- A kihûlt diógrillázst egy tésztanyújtó segítségével apróra zúzzuk.
Megjegyzés: A fagylaltot csipkebogyó lekvárral lecsöpögtetve és diógrillázzsal megszórva tálaljuk.