Dunahullám
sponsored links
A Dunahullám egy igazi ünnepi sütemény, amelyet régebb gyakran készítettek lakodalmakra is. A mi családunkban is régebb nagyon sokszor elkészült, most felelevenítettük anyummal a régi szokást, újra megsütöttük. Ennél a krémnél finomabb, savanykásabb nem is kell semmi:) Szeretem, igaz, csak egy szeletet kostóltam most meg belõle:)
Hozzávalók (24 * 35 cm -es tepsihez): A tésztához: 7 tojás szétválasztva, 2 evõkanál víz a sárgájához, 2 evõkanál víz a fehérjéhez, 9 evõkanál cukor, 1 csapott teáskanál rózsakõ (szalalkáli), 9 evõkanál liszt, 2 evõkanál kakaó, csipetnyi só. A krémhez: 1 vaníliás puding, 3 dl meggylé, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj. A mázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evõkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evõkanál fõvõ víz.
Elkészítése: A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgát a cukorral és a rózsakõvel habosra kavarjuk, a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A habosra kavart tojássárgához hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, lassanként adagoljuk hozzá a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, amíg egynemû lesz, vigyázva, hogy a habot ne törjük össze. A massza felét egy sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, a másik feléhez hozzákavarjuk a kakaót, és a másik tetejére öntjük. Elõmelegített sütõben, közepes hõfokon tûpróbáig sütjük.
A pudingot megfõzzük a meggylében, a vajat habosra keverjük a cukorral, amikor a puding langyosodni kezd, de még nem kötött meg hozzákeverjük a vajas masszát és a kihûlt tésztára simítjuk. A csokimázhoz a hozzávalókat simára kavarjuk, a krém tetejére simítjuk.
Megjegyzés: Csokimáz helyett olvasztott csokoládét is használhatunk.
Hozzávalók (24 * 35 cm -es tepsihez): A tésztához: 7 tojás szétválasztva, 2 evõkanál víz a sárgájához, 2 evõkanál víz a fehérjéhez, 9 evõkanál cukor, 1 csapott teáskanál rózsakõ (szalalkáli), 9 evõkanál liszt, 2 evõkanál kakaó, csipetnyi só. A krémhez: 1 vaníliás puding, 3 dl meggylé, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj. A mázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evõkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evõkanál fõvõ víz.
Elkészítése: A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgát a cukorral és a rózsakõvel habosra kavarjuk, a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A habosra kavart tojássárgához hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, lassanként adagoljuk hozzá a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, amíg egynemû lesz, vigyázva, hogy a habot ne törjük össze. A massza felét egy sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, a másik feléhez hozzákavarjuk a kakaót, és a másik tetejére öntjük. Elõmelegített sütõben, közepes hõfokon tûpróbáig sütjük.
A pudingot megfõzzük a meggylében, a vajat habosra keverjük a cukorral, amikor a puding langyosodni kezd, de még nem kötött meg hozzákeverjük a vajas masszát és a kihûlt tésztára simítjuk. A csokimázhoz a hozzávalókat simára kavarjuk, a krém tetejére simítjuk.
Megjegyzés: Csokimáz helyett olvasztott csokoládét is használhatunk.