Don Pepe ? Zöldborsó krémleves bacon chipsszel, Csirkemell brokkolival és füstölt sajttal sütve, medvehagymás burgonyapürével
sponsored links
Igaz, hogy elsõsorban arra törekszünk, hogy minél több helyet szerepeltessünk az oldalon, de azért van pár olyan, ami gyakran feltûnik. Ez természetesen nem véletlen, de sajnos nem azért van, mert bérletesek vagyunk, csupán csak azért, mert hiába esszük folyamatosan a fõztjüket, szinte hiba nélkül hozzák a minõséget. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy néha már szinte vágyok rá, hogy egy ilyen helyen kapjak valamit ami nem jó és rájuk tudjak szólni, de valójában mindig úgy rendelek, vagy ülök az asztalhoz, hogy jó ízekre és szemet gyönyörködtetõ látványra ácsingózok. Tegnap gasztrobetyar mutatott egy burgert a Don Pepe konyhájából és mivel én meg ismét betértem a Gépmadár utcai éttermükbe, ezért én is hozok két fogást, de én a szezonális étlapról. A nevük olyan hosszú, hogy gyõztem leírni, de ha minden igaz a hosszú név sok finomságot takar.
Esztétika,megjelenés: Az elsõ fogás egy leves, méghozzá egy zöldborsó krémleves, amit bacon chipsszel tálaltak. Ízléses fehér csészében kerül az asztalra a sötétzöld, sûrû leves. A csésze oldalán egy kunkorira pirított bacon szelet, ami elsõ nézésre elhiteti az emberrel, hogy egyedül van. A levest kevergetve viszont az ember megbizonyosodik, hogy nincs egyedül, sõt tele van vele a leves. Egyszerû fogás, a sûrûség tökéletes a szín pedig élõben még megigézõbb.
A második fogás csirkemell brokkolival és füstölt sajttal sütve, amihez köret ként burgonyapüré érkezik, nem is akármilyen, medvehagymával tuningolt. A csirkemell szelet csinos darab, bögyös csirke kárára kerülhetett a tányéromra. A tetején élénk zöld, párolt brokkoli, ami a hõkezeléstõl sem vesztette el a színét és az állagát. A húst és a zöldséget nem más, mint egy tetemes adag füstölt sajt fogja össze. A köret elsõ ránézésre elég bizarr, viszont úgy, hogy tudja az ember mibõl van, nem is olyan vészes. Kicsit úgy néz ki, mint egy erõteljes alga diéta végeredménye, de így hogy ott fekszik az oldalán az igencsak gusztusos csirkemell szelet, így teljesen más a helyzet.Ez a fogás is ízlésesen, fehér tányéron, némi zöldségdísszel került elém, azt hiszem a fogások megjelenésére nem lehet panasz.
Pont:9/10
Ízvilág: Most nem variálok a sorrenden, ha már szezonális étlapon mozgok, akkor tartom a sorrendet, hogy úgy nézzen ki, mintha tudnék logikusan építkezni. A levest elõször a chipsz elkerülésével eresztettem rá az ízlelõbimbóimra. Az elsõ falatnál már kicsit lenyûgözött az íze, régen ettem ilyen jó krémlevest étteremben. Az íz, amit várunk, a zöldborsó íze és ezt is kapjuk ettõl a levestõl. Ha gondosan összekevergetjük a levest, és még pár falat bacon is kerül a kanalunkba, akkor ez az íz kiegészül a bacon füstös ízével. Remekül passzol a két íz, csak figyelni kell rá, hogy úgy kanalazzunk, hogy a borsó maradjon a fõszerepben.
A második fogásnál, a nem hétköznapi burgonyapürével indítottam a mókát. A püré állaga tökéletes, nem sós, alapvetõen egy ízletes burgonyapüré. Az alap burgonya íz egészül ki, a medvehagymától szerzett enyhe hagyma ízzel. Furcsa játékos ez a medvehagyma, színben sokkal többet rak bele mint ízben, de úgy érzem, hogy ennél többet nem is bírt volna el a köret. A csirkemell, mint már említettem szép darab, és nem is kalapálták vékonyra. A vastag szeletnek köszönhetõen a vélhetõen magas hõfokú rövid sütésnek köszönhetõen középen alig vesztette el a rózsaszín árnyalatait, és így finom, szaftos tudott maradni. A párol brokkoli kicsit sótlan, de ezen a problémán a füstölt sajt enyhén sós íze segít. Ezek az ízek remekül szerepelnek együtt, az ízvilág terén is remek variáció.
Pont:9/10
Mennyiség: A mennyiséget azt hiszem, nem fogom ketté szedni. Ha azt nézzük, akkor a vasárnapi ebédnél is megesszük a húsleves után a rántott húst, így ezt a két fogást is egy étkezésként fogom mennyiségi szempontból vizsgálni. A leves nagyjából olyan, mintha a húslevesbõl kétszer szednénk, vagy egy olyan tányérral bevernénk, ami tele van zöldséggel. A bacontõl iszonyat laktató az amúgy is sûrû krémleves. Azért egy remek megágyazás után szívesen esik neki az ember a másodiknak, ami szerencsére már nem olyan brutális adag. Ez a csirkemelles étel, tipikusan olyan, ami lehetõvé teszi, hogy vagy elõtt vagy utána még egy fogást elfogyasszon az ember. Sokak arra vágynak, hogy egy fogással tele tegyék a bendõt, van akinek ez sikerülhet is, de 80 kilóval bizony az az eredmény, hogy nem bántam meg, hogy letoltam elõtte egy levest.
Pont:8/10
Ár/érték: Ebben a kategóriában sosem lesz bajnok a Don Pepe, mert azt bizony be kell, hogy valljuk, hogy nem a legolcsóbb étterem, amit választhat az ember. Úgy gondolom, hogy a dolgos ember megérdemli, hogy néha kényeztesse magát, és erre tökéletes lehet a Don Pepe étteremhálózat valamely tagja, például a Gépmadár utcában található, mert ott bizony a kiszolgálásra sem lehet panasz. Az õ étlapjukon is a fõvárosban egységes áron találjuk a fogásokat. A levesért 690 forintot kell fizetni ami ha nem egy menüs gyorsétteremhez hasonlítjuk, egyáltalán nem drága. A csirkemelles, medvehagymás fogás 1990 forint, amit az adag nem indokol, viszont az alapanyagok és az elkészítés minõsége egyértelmûen. Tudom, hogy azzal kezdtem, hogy ezen a téren bajnok sosem lesz a Pepe, de muszáj megjegyeznem, hogy sok helyen hasonló fogásokért a dupláját is simán elkérik, így azt mondom, hogy ez bizony megéri.
Pont:7/10
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30
- 5000 fade false 60 bottom 30