Dolmades/Dolmadakia fetával töltött paprikával-görög konyha itthon
sponsored links
A Dolmades vagy dolmadakia magyarul töltikét jelent,pontosabban görög ( és török...) töltött szõlõlevelet.
Elõször pontosan öt éve kóstoltuk a zakynthos-i nászutunkkor.Holnap lesz 5 éve ,hogy odarepültünk,s ott,illetve Kefalónián töltöttünk 10 csodás napot.
A Töltött szõlõlevél a görögöknél,de nálunk is, készen,üvegekbe zárva is kapható,de a legjobb,ha frissen készül,sõt mi több hidegen is nagyon finom.A vega étrendbe is beillik,de szerintem húsok pompás kísérõje is lehet.
A hétvégén,amint arról az elõzõ posztban írtam,jártunk török boltban,ahol sikerült kész szõlõlevelet vennem.Fél kiló van egy csomagban,már csak meg kell tölteni és lehet fõzni!Nekem sok volt ez a fél kiló ehhez az adaghoz.
Öt éve készülök,hogy elkészítsem,ma végre sikerült így,hogy szert tettem szõlõlevélre.Nem tudom,hogy olyan "mezei szõlõlevél"-bõl,amit itt a szõlõtermesztõ vidéken,ahol lakunk,el lehet-e készíteni,de biztosan,csak elõtte puhítani kell.Én a készen vásárolt levelekkel idõt spóroltam meg,mégis legalább 2 órámba telt,mire mindent elkészítettem.Isteni finom lett,megérte a munkát!
Íme a végeredmény-Dolmades fetával töltött pácolt paprikával és olajbogyóval
Beindult hát a Dolmades project! Kísérõnek fetával töltött pácolt paprikát készítettem hozzá és szír ...