Dobostorta kuglóf, mazsolával

2014-02-19

sponsored links

Emlékszem mikor drága dédinél, a frissen vágott csirkébõl készült finom ebéd mellé illatos kelt tésztás sütemény volt a desszert.
Ez az érzés futott át rajtam mikor a kuglóf a sütõbõl elkezdte árasztani csodás illatát, és pont mint akkor, ebéd elõtt bizony bele-bele csíptünk a langyos, édes, ellenállhatatlan tésztába. A vajas karamell mázzal borított kuglófnak senki nem tud ellenállni, és azt is biztosan állíthatom, hogy napok múlva is tökéletes, persze, ha erõt veszünk magunkon és reggelire elmenekítünk pár szeletet. Állítom a sütemény buzdított arra, hogy ?gyere drágám kóstolj meg?! Tehát Nektek is csak ezt tudom mondani, gyertek és kóstoljátok meg! :)

 
 

Hozzávalók:
  • 600 g liszt
  • 25 g élesztõ
  • 60 g xilit (mehet helyette fehér cukor)
  • 1 kávéskanál fehér cukor az élesztõ felfuttatásához
  • 60 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 30 ml langyos tej
  • csipet só
  • 2 evõkanál kakaópor, a tészta egyik feléhez
 

A töltelékhez:
  • 50 g megmosott és rumba áztatott mazsola
  • 150 g porxukor (sima porcukorral helyettesíthetõ)
  • 160 g vaj
  1. Egy pohárba tegyünk 1 evõkanállal a lisztbõl, plusz 1 kávéskanál hagyományos fehér cukrot, és morzsoljuk rá az élesztõt majd a meleg tejbõl öntsünk rá annyit hogy krémes lágy állaga legyen. Meleg helyen hagyjuk dolgozni a kovászt kb. 15 percig.
  2. Ezalatt a vajat a liszttel morzsoljuk össze, majd a többi hozzávalóval és a kovásszal dagasszunk tésztát. Vegyük két részre, és az egyik tésztába dolgozzuk bele a kakaót is, esetleg 1 evõkanál tejjel lazíthatjuk.
  3. Mindegyiket letakarva kelesszük 25 percig, majd gyúrjuk át õket, és újra letakarva kelesszük duplájára kb. 30-40 perc alatt.
  4. A sütõt 170 fokra elõmelegítjük.
  5. Nyújtsuk mindegyiket téglalap alakúra kb. 35x25 cm-re.
  6. A világos lapot szórjuk meg a porcukorral, utána a mazsolával, majd kockázzuk rá a vajat.
  7. Terítsük rá a kakaós tésztát, majd tekerjük fel és kanyarintsuk a kivajazott, kilisztezett kuglófformába. Kb. 30 percig letakarva ismét kelesztjük.
  8. Mikor  letelt a 30 perc 170 fokon kb. 1 órát sütjük, tegyünk alá egy gáztepsit mert a vaj kifolyhat.
  9. Félidõben, ha nagyon sül a teteje, terítsünk rá sütõpapírt. A biztonság kedvéért végezzünk tûpróbát.
  10. Mikor megsült 10 percig pihentessük a kuglófba, majd fordítsuk deszkára, nehogy a cukros vajas kéreg szilárdulása után beleragadjon a formába.
 
 Jó étvágyat!

Források: Sülvefõve oldal és Gabriella konyhája

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/02/do...

sponsored links

Keres?s