Dobostorta kuglóf, mazsolával
sponsored links
Emlékszem mikor drága dédinél, a frissen vágott csirkébõl készült finom ebéd mellé illatos kelt tésztás sütemény volt a desszert.
Ez az érzés futott át rajtam mikor a kuglóf a sütõbõl elkezdte árasztani csodás illatát, és pont mint akkor, ebéd elõtt bizony bele-bele csíptünk a langyos, édes, ellenállhatatlan tésztába. A vajas karamell mázzal borított kuglófnak senki nem tud ellenállni, és azt is biztosan állíthatom, hogy napok múlva is tökéletes, persze, ha erõt veszünk magunkon és reggelire elmenekítünk pár szeletet. Állítom a sütemény buzdított arra, hogy ?gyere drágám kóstolj meg?! Tehát Nektek is csak ezt tudom mondani, gyertek és kóstoljátok meg! :)
Ez az érzés futott át rajtam mikor a kuglóf a sütõbõl elkezdte árasztani csodás illatát, és pont mint akkor, ebéd elõtt bizony bele-bele csíptünk a langyos, édes, ellenállhatatlan tésztába. A vajas karamell mázzal borított kuglófnak senki nem tud ellenállni, és azt is biztosan állíthatom, hogy napok múlva is tökéletes, persze, ha erõt veszünk magunkon és reggelire elmenekítünk pár szeletet. Állítom a sütemény buzdított arra, hogy ?gyere drágám kóstolj meg?! Tehát Nektek is csak ezt tudom mondani, gyertek és kóstoljátok meg! :)
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 25 g élesztõ
- 60 g xilit (mehet helyette fehér cukor)
- 1 kávéskanál fehér cukor az élesztõ felfuttatásához
- 60 g vaj
- 1 tojássárgája
- 30 ml langyos tej
- csipet só
- 2 evõkanál kakaópor, a tészta egyik feléhez
A töltelékhez:
- 50 g megmosott és rumba áztatott mazsola
- 150 g porxukor (sima porcukorral helyettesíthetõ)
- 160 g vaj
- Egy pohárba tegyünk 1 evõkanállal a lisztbõl, plusz 1 kávéskanál hagyományos fehér cukrot, és morzsoljuk rá az élesztõt majd a meleg tejbõl öntsünk rá annyit hogy krémes lágy állaga legyen. Meleg helyen hagyjuk dolgozni a kovászt kb. 15 percig.
- Ezalatt a vajat a liszttel morzsoljuk össze, majd a többi hozzávalóval és a kovásszal dagasszunk tésztát. Vegyük két részre, és az egyik tésztába dolgozzuk bele a kakaót is, esetleg 1 evõkanál tejjel lazíthatjuk.
- Mindegyiket letakarva kelesszük 25 percig, majd gyúrjuk át õket, és újra letakarva kelesszük duplájára kb. 30-40 perc alatt.
- A sütõt 170 fokra elõmelegítjük.
- Nyújtsuk mindegyiket téglalap alakúra kb. 35x25 cm-re.
- A világos lapot szórjuk meg a porcukorral, utána a mazsolával, majd kockázzuk rá a vajat.
- Terítsük rá a kakaós tésztát, majd tekerjük fel és kanyarintsuk a kivajazott, kilisztezett kuglófformába. Kb. 30 percig letakarva ismét kelesztjük.
- Mikor letelt a 30 perc 170 fokon kb. 1 órát sütjük, tegyünk alá egy gáztepsit mert a vaj kifolyhat.
- Félidõben, ha nagyon sül a teteje, terítsünk rá sütõpapírt. A biztonság kedvéért végezzünk tûpróbát.
- Mikor megsült 10 percig pihentessük a kuglófba, majd fordítsuk deszkára, nehogy a cukros vajas kéreg szilárdulása után beleragadjon a formába.
Jó étvágyat!
Források: Sülvefõve oldal és Gabriella konyhája