Diótorta

2014-04-23

sponsored links

Már régóta vágytam rá, hogy diótortát egyek, és anya születésnapja pont kapóra jött! :P

Egy nagyon finom diótortát készítettem neki! ;)

A receptdiotorta.jpg

  • 15 dkg darált dió
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 tojás - fehérje kemény habbá verve
  • 2 ek méz
  • 1 csipet
  • 1 dkg vaj - tortaforma kikenéséhez
  • 1 kk liszt - tortaforma  kilisztezéséhez
  • 5 dl tej
  • 2 ek keményítõ
  • 2 ek liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 3 ek méz
  • 10 dkg vaj - szobahõmérsékletû
  • 10 dkg dió - díszítésnek
  • 13 fél szem dió - díszítésnek

A tojások sárgáját habosra verjük, majd hozzáadunk a mézet és belekeverjük a diót, a sütõport, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Elõmelegített sütõben 180 fokon 40 perc alatt megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük, majd hûlni hagyjuk.

A krémhez a lisztet és a keményítõt egy lábosba tesszük, kikeverjük egy kevés tejjel, majd a maradék tejet hozzáadva felfõzzük a krémet. Mikor kezd sûrûsödni, hozzáadjuk a diót, majd sûrûre fõzzük. Félre tesszük, és gyakori keverés mellett kihûtjük.

A vajat kihabosítjuk a mézzel, majd a kihûlt krémhez keverjük.
(Fontos, hogy megvárjuk, amíg kihûl a puding, különben felolvasztja a vajat, és folyós marad a krémünk. :S)

A tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd a maradék krémmel bevonjuk.
(Ha a krémet lágynak találjuk, tegyük be kicsit a hûtõbe dermedni.)

Darált dióval beszórjuk, és a diószemekkel díszítjük.

Érdemes 8-12 órára hûtõbe tenni, és csak pihentetés után tálalni, hogy legyen ideje a krémnek szilárdulni, és az ízeknek összeérni, de azonnal fogyasztva is nagyon finom! ;)

Tipp:

A diót felhasználás elõtt sütõpapírral bélelt száraz tepsiben megpiríthatjuk egy kicsit, de én jobb szeretem a nyers dió ízét! ;)

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... feherfalat.blog.hu/2014/04/23/diotort...

sponsored links

Keres?s