Diótorta
sponsored links
Már régóta vágytam rá, hogy diótortát egyek, és anya születésnapja pont kapóra jött! :P
Egy nagyon finom diótortát készítettem neki! ;)
A recept:
- 15 dkg darált dió
- 1 kk szódabikarbóna
- 4 tojás - fehérje kemény habbá verve
- 2 ek méz
- 1 csipet só
- 1 dkg vaj - tortaforma kikenéséhez
- 1 kk liszt - tortaforma kilisztezéséhez
- 5 dl tej
- 2 ek keményítõ
- 2 ek liszt
- 15 dkg darált dió
- 3 ek méz
- 10 dkg vaj - szobahõmérsékletû
- 10 dkg dió - díszítésnek
- 13 fél szem dió - díszítésnek
A tojások sárgáját habosra verjük, majd hozzáadunk a mézet és belekeverjük a diót, a sütõport, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
Elõmelegített sütõben 180 fokon 40 perc alatt megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük, majd hûlni hagyjuk.
A krémhez a lisztet és a keményítõt egy lábosba tesszük, kikeverjük egy kevés tejjel, majd a maradék tejet hozzáadva felfõzzük a krémet. Mikor kezd sûrûsödni, hozzáadjuk a diót, majd sûrûre fõzzük. Félre tesszük, és gyakori keverés mellett kihûtjük.
A vajat kihabosítjuk a mézzel, majd a kihûlt krémhez keverjük.
(Fontos, hogy megvárjuk, amíg kihûl a puding, különben felolvasztja a vajat, és folyós marad a krémünk. :S)
A tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, majd a maradék krémmel bevonjuk.
(Ha a krémet lágynak találjuk, tegyük be kicsit a hûtõbe dermedni.)
Darált dióval beszórjuk, és a diószemekkel díszítjük.
Érdemes 8-12 órára hûtõbe tenni, és csak pihentetés után tálalni, hogy legyen ideje a krémnek szilárdulni, és az ízeknek összeérni, de azonnal fogyasztva is nagyon finom! ;)
Tipp:
A diót felhasználás elõtt sütõpapírral bélelt száraz tepsiben megpiríthatjuk egy kicsit, de én jobb szeretem a nyers dió ízét! ;)