Diótorta
sponsored links
Triplán diós ez a diótorta, hiszen a piskóta mellett a krém is diós és rengeteg pirított dió van a tetején is. Egyszerû, de isteni finom torta.
Hozzávalók:
23-24 cm-es tortához
A diós piskótához:
4 tojás
250 gr cukor
csipet só
1 dl olaj
1 dl víz
150 gr pirított, darált dió
100 gr liszt
1 csomag sütõpor
A diós krémhez:
600 ml tej
90 gr vaníliás pudingpor
150 gr cukor
150 gr teavaj
100 gr pirított, darált dió
ízlés szerint rum / rumaroma
A díszítéshez:
12 db fél dió
2 ek. pirított, darált dió
Elkészítés:
1. A piskótát az olajos piskótához hasonlóan készítjük el, csak itt a liszt egy részét dióval helyettesítjük. Emiatt kissé be fog süllyedni a piskótánk közepe, így kihûlés után 2 részre vágjuk.
2. A tejbõl, cukorból, pudingporból a szokásos módon pudingot fõzünk, szobahõmérsékleten kihûtjük majd hûtõbe tesszük pár órára. Érdemes folpackkal beborítani a puding felületét, így nem bõrösödik be.
3. A teljesen kihûlt, hideg pudingot robotgép üstjébe tesszük és átdolgozzuk majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a hideg vajat kisebb kockákra vágva és jó alaposan kihabosítjuk. Ekkor adhatjuk hozzá a rumot / rumaromát. Végül beleforgatjuk a diót.
4. A tortát karikában betöltjük: alulra kerül egy lap majd a krém kb. fele. Erre jöhet a szebbik piskótalap majd egy újabb adag krém. A tortát egy éjszakára hûtõbe tesszük, de legalábbis pár órára.
5. Másnap körbekenjük a torta oldalát és a maradék krémmel, pirított dióval illetve fél diókkal díszítjük a tortát.