Diós és mákos kalács
sponsored links
Hozzávalók (2 rúd kalácshoz - 1 db mákos és 1 db diós):
50 dkg rétesliszt
2,5 dl langyos tej
1 egész tojás
fél kocka élesztõ (=21 g)
1 teáskanál sütõpor
3 púpos evõkanál kristálycukor
1,5 dl olaj
1 csapott mokkáskanál só.
Mákos töltelék - 1 rúd kalácshoz:
25 dkg darált mák
1 csomag vaníliáscukor
6 evõkanál kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
szilvalekvár.
Diós töltelék - 1 rúd kalácshoz:
20 dkg darált dió (vagy pl. én most tettem 10 dkg mogyorót és 10 dkg diót)
5 evõkanál kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej.
Elõször elkészítjük a töltelékeket, hogy legyen ideje kihûlni. A tejet összemelegítjük a kristálycukorral. A mákot összekeverjük a vaníliáscukorral, citromhéjjal és ráöntjük a meleg cukros tejet, összekeverjük.Ugyanígy a diós tölteléket is elkészítjük.
A tészta hozzáavalóiból jól kidolgozzuk a tésztát, de nem hagyjuk kelni, kétfelé osztjuk, és rögtön nyújthatjuk (kb 25x35 cm-es lappá).
Az egyiket megkenjük a mákos töltelékkel, erre szilvalekvárt kenünk és feltekerjük. Sütõpapíros tepsibe tesszük.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, azt megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük. Azt is a tepsire tesszük. Hústûvel megszurkáljuk. Megkenjük felvert egész tojással és HIDEG sütõbe tesszük, 180 fokra bekapcsoljuk, megsütjük (nekem kb 40 percig tartott).